NovicePredstavitve

Ford Kuga in Ford Puma

Uspešna križanca sta doživela obsežno prenovo.

Ford Kuga

Pri modrem ovalu so pripravili sveženj novosti za najbolje prodajanega priključnega hibrida v Evropi v letih 2021 in 2022, ki kupce spodbuja počasi preklopiti na električno energijo. Močno posodobljena Kuga je z novitetami na dobri poti, da svoje uspehe nadaljuje tudi v letošnjem in sledečih letih, saj prihaja v pomlajeni podobi, zmogljivimi pogonskimi sklopi in napredno tehnologijo.

Priključno-hibridna Kuga omogoča do 69 km vožnje na izključno električni pogon in je namenjena vsem z dostopom do domačega ali javnega polnjenja. Pristašem klasike bo bolj na kožo pisana Kuga Hybrid, ki ponuja udobje elektrificiranega pogonskega sklopa in zagotavlja do 900 km dosega z enim rezervoarjem goriva, pri čemer 64 odstotkov vožnje v mestnem okolju potega izključno na elektriko.

Kugi PHEV in Hybrid AWD ponujata izboljšane pospeške in zmanjšane emisije ter vlečno zmogljivost do 2.100 kilogramov. Zunanjost prenovljene Kuge odlikuje svež dizajn z izrazitimi osebnostmi za različne modele, kot so Titanium, ST-Line in Active. Sprednjo masko po vsej širini krasi svetlobni trak, ki poudarja Fordov modri oval. V notranjosti se Kuga ponaša s Fordovim info-zabavnim sistemom SYNC 4 najnovejše generacije, ki ponuja povezljivost 5G, brezžični storitvi Apple CarPlay in Android Auto ter vgrajenega glasovnega asistenta Alexa.

Sistem SYNC 4 podpira tudi dodatne možnosti pri vleki tovora, kot sta kontrolni seznam za priključitev prikolice in navigacija za vleko prikolice. Napredna tehnologija za pomoč vozniku prinaša prilagodljivi tempomat, sistem 360-stopinjskih kamer in žaromete LED Dynamic Pixel. Notranjost Kuge daje prednost praktičnosti, saj ponuja drsne sedeže v drugi vrsti in opcijske udobne sedeže, ki jih je odobrila organizacija AGR.

Velika novost je stopnja opreme Active, ki prinaša nekoliko bolj robusten videz in boljše obvladovanje na vseh voznih površinah. Kugo izdelujejo v tovarni v Valencii v Španiji, pri čemer za izdelavo sestavnih delov uporabljajo 3D-tiskanje in umetno inteligenco za zagotavljanje kakovosti proizvodnih standardov. Osnovo prenovljene Kuge predstavlja 1,5-litrski EcoBoost, čigar cene bodo pričele pri 28.540 evrih (24.514 evrov v primeru financiranja), 2,5-litrski hibrid bo na voljo od 33.180 evrov (s financiranjem 28.760), medtem ko bo priključni hibrid na voljo od 40.420 evrov dalje (s financiranje 35.384 evrov)

Ford Puma

Fordov kompaktni mestni križanec Puma, vstopa v drugo življenjsko obdobje z osveženo podobo, naprednejšo tehnologijo, izboljšano praktičnostjo V prenovljeni podobi ostaja Puma eden najbolj prikupnih mestnih avtomobilov, ki bo olajšal urbane podvige.

Posodobjena Puma je še naprej zasnovana za lažjo vožnjo po mestu, hkrati pa udobno sprejme pet potnikov in njihovo prtljago ter jih v notranjosti razvaja z naprednim digitalnim okoljem, boljšimi možnostmi povezljivosti in naprednimi pripomočki za vožnjo. Kokpit daje vzdušje športnega avtomobila, saj zajema višje nameščene 12,8-palčne digitalne merilnike in 12-palčni osrednji zaslon na dotik, ki jih spremlja minimalno število fizičnih gumbov. Pomembne tehnološke izboljšave sistema SYNC 4 prinašajo povezljivost 5G, integracijo virtualnega pomočnika Alexa, brezžično povezljivost storitev Apple CarPlay in Android Auto, skupaj z boljšimi vozniškimi pripomočki – prilagodljivi tempomat, nočni vid in 360-stopinjski sistem kamer.

Pod pokrovom Puma ponuja varčne litrske 48-voltne blago-hibridne pogonske agregate z močjo do največ 155 KM. Poleg tega se Puma ponaša s praktičnimi funkcijami, kot so 80-litrska škatla MegaBox v dnu prtljažnika, veliko prostora za prtljago, kajti tudi s petimi potniki na krovu zadek nudi 450 litrov volumna in prilagodljive možnosti notranjosti na različnih stopnjah opreme – Titanium, ST-Line in ST-Line X. Zunanja zasnova ohranja značilno estetiko s kupejevskim pridihom, dopolnjeno s spremenjenim svetlobim podpisom sprednjih LED žarometov (ocijsko z matrično tehnologijo), osveženim zadkom in različnimi barvnimi možnostmi.

Puma, ki nastaja v Fordovi montažni tovarni Otosan Craiova v Romuniji, predstavlja združitev evropskega oblikovalskega in inženirskega znanja. Cilj prenovljene Pume je povzdigniti vozniško izkušnjo s kombinacijo sodobne tehnologije, praktičnosti in elegantnega oblikovanja ter zadovoljiti spreminjajoče se potrebe in želje voznikov na stari celini. Puma bo kupcem na voljo od 23.510 evrov dalje.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button