Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

Ford E-Transit

Električna doba je zavela tudi med lahkimi gospodarskimi vozili.

Ford je predstavil svoj pogled na prihodnost in sodobno tehnologijo. Ta bo električna! Že ob samem začetku so pri Fordu poudarili, da električna vozila niso za vsakogar, bodo pa tisti, ki se bodo odločili za njih znali ceniti bistveno nižje obratovalne stroške.

Vstopni model Forda E-Transit z močjo 135 kW (184 KM), s samodejnim menjalnikom in L2 H2 350 RWD je v Sloveniji na voljo od 59.960 evrov brez DDV (73.150 evrov z DDV). K temu pa bodo prispevale tudi tehnologije za povečanje dosega, kot sta način Eco in možnost programiranja želenih pogojev že pred vožnjo. Novo vozilo je prvi korak evropske uvedbe Ford Pro. Vozilo je zasnovano tako, da zadovolji širok spekter primerov uporabe, saj je serijsko opremljeno z baterijo z uporabno kapaciteto 68 kWh, ki z do 317 km po WLTP zagotavlja najboljši ciljni doseg v svojem razredu.

Prostor za tovor v E-Transitu je enak kot pri modelih Transita z dizelskim motorjem, zato so predelave preprosto izvedljive, uporabniki Transitov pa lahko s povsem električnim dostavnikom uporabijo obstoječe transportne sisteme za notranjost tovornega prostora. Novost v panogi je vgrajeni sistem ProPower, ki prek standardnih priključkov zagotavlja moč do 2,3 kW za oskrbo nadgradenj in opreme v kabini in tovornem prostoru z elektriko. Nosilnost znaša do 1758 kg pri furgonih in do 1967 kg pri modelih šasije s kabino, skupna masa pa znaša med 3,5 in 4,25 tone.

Kupci lahko pri E-Transitu izberejo opremo Trend –, vsa vozila pa imajo znatno obsežnejši seznam opreme kot primerljivi dizelski model. Oprema Trend vključuje klimatsko napravo s samodejno regulacijo temperature, zagon brez ključa, tempomat, parkirne senzorje, ogrevane sedeže, ogrevano vetrobransko steklo Quickclear in ogrevani zunanji ogledali z električnim nastavljanjem.

Uporabnikom bo pomagal tudi novi sistem SYNC 4, ki vključuje 12-palčni preprosto uporaben zaslon, z oblakom povezano navigacijo, in možnost samodejnih brezžičnih posodobitev programske opreme. Med razpoložljivimi tehnologijami so pomoč za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, inteligentni aktivni tempomat s prepoznavanjem prometnih znakov, nadzor mrtvih kotov z opozorilom in pomočjo pri menjavi voznega pasu, opozarjanje na zapuščanje voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, in pomoč pri vožnji v križišču. Zaradi nižjih stroškov vzdrževanja Ford pričakuje, da bodo v primerjavi z modeli z motorjem z notranjim izgorevanjem stroški servisiranja manjši za približno 40 odstotkov.

Če se na koncu vrnemo na začetek. Ford bo v kratkem v vsak segment gospodarskih vozil umestil po en električni model – le-teh bo pet. Kot rečeno, električna mobilnost ni za vsakogar, a se bo pri krajših dnevnih relacijah (mesto, oziroma poteh do 300 kilometrov) izkazal kot izjemno ekonomičen sopotnik. Ravno zato so pri Fordu med naborom pustili tudi bolj konvencionalne pogone z notranjim izgorevanjem, saj se zavedajo, da so potrebe različne. In za tiste, ki jim bo neslišna tehnologija prišla prav, so za letos rezervirali 50 E-Transitov.

Boštjan Horvat
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button