E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Električni Proace Verso

Toyota predstavlja model Proace Verso Electric in na ta način še povečuje svojo modelno paleto ter kupcem ponuja novo brezemisijsko opcijo.

Proace Verso Electric je na voljo v treh različnih dolžinah in v štirih različicah, ki ponujajo različno stopnjo fleksibilnosti, poleg tega pa omogočajo prevoz devetih ljudi. Seznam standardne in opcijske opreme zadovoljuje potrebe sodobne povezljiovsti, varnosti in udobja. Vse različice so opremljene z zadnjo verzijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki ponuja številne asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku, zmanjšujejo možnost nesreč in povečujejo varnost.

Na voljo je z dvema različno zmogljivima litij-ionskima baterijama: ena ponuja 50kWh, kar je dovolj za 230 km dosega, druga pa ponuja 75 kWh, kar je dovolj za doseg 330 km po ciklu WLTP. Oba pogona zmoreta 100 kilovatov moči in 260 Nm navora. Največja hitrost pa je elektronsko omejena na 130 km/h. Baterija je v celoti nameščena pod tlemi potniške kabine in prtljažnega prostora. Na voljo so tri različne dolžine: Compact, Medium in Long, ki ponujajo 280, 640 oziroma 1060 litrov prostornine (v primeru, da so vsi sedeži v pokončnem položaju).

Glede na različico in velikost potniška kabina ponuja sedeže za 5 do 8 potnikov. Notranjost je fleksibilna, srednja sedežna vrsta je zložljiva v razmerju 60:40, hkrati pa je omogočen enostaven dostop do tretje sedežne vrste. Standardna nosilnost znaša 1 tono, pri modelu z baterijo 50 kWH pa jo je možno povečati na 1,2 tone, kar je največ v tem avtomobilskem razredu. Vozilo zmore tudi vleko 1-tonske prikolice (v primeru, da tovor v kabini ne presega 50 % osnovne nosilnosti). Vse različice so standardno opremljene s 7,4 kW vtičnico, ki jo je opcijsko možno nadgraditi v 11 kW za hitrejše polnjenje. Ko je vozilo priklopljenjo na polnilno postajo 100 kW, je baterijo 50 kWh možno napolniti v približno 30 minutah, baterijo 75 kWh pa v 45 minutah.

Seznam standardne opreme je sestavljen v skladu s sodobnimi zahtevami. Na voljo sta povezavi Apple CarPlay in Android Auto, poleg tega pa tudi 7-palčni za dotik občutljivi multimedijski zaslon, digitalni radio DAB, ogrevani sedeži, samodejno zložljiva zunanja vzvratna ogledala, elektronska ročna zavora in satelitska navigacija. Pri električni različici je specifično na voljo elektronski preklopni nadzor, s pomočjo katerega je možno izbirati funkcije Park/Reverse/Neutral/Drive/Regenerative Braking, poleg tega pa tudi trije načini vožnje: Eco, Normal in Eco. Na voznikovem zaslonu so prikazani podatki o hitrosti, porabi energije, statusu baterije in delovanju klimatske naprave.

Toyota bo s prodajo Proace Verso Electric začela februarja 2021, točni datumi pa bodo odvisni od posameznega trga, medtem ko ga v Sloveniji pričakujejo v letu 2022.

Aleš Majerič
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button