NoviceZanimivosti

Edinstven AMG Black Series športni gliser

Vodni AMG Black Series s kvintetom V8 motorjev.

Ameriško ladjedelsko podjetje Cigarette Racing, znano po izdelavi prestižnih in ultra zmogljivih športnih plovil, predstavlja novo čezoceansko umetnino. Brez skrbi, kljub zanimivem imenu, njihova plovila niso izdelana iz cigaret, le spominjajo nanje, zaradi svoje ozke in podolgovate oblike. Že več let s partnerjem AMG uspešno sodelujejo pri izdelavi izredno močnih in bliskovitih športnih gliserjev, ki se ujemajo s cestnimi produkti iz Affalterbacha.

Izdelek trinajstega sodelovanja je inspiracijo črpal iz novega divjega AMG GT Black Series; 730 konjska V8 zver, s katero so lanskega leta osvojili lovoriko najhitrejšega serijskega avtomobila na legendarni stezi Nordschleife. V tem času jim je dosežek izmaknil Porsche z 911 GT2 RS Manthey Racing, a je njegov podvig še vedno izjemen. GT Black Series ostaja na mestu najmočnejšega in najbolj radikalnega AMG-ja do sedaj, če to prenesemo na ravnice morja, dobimo vodno pošast.

Gliser z uradnim imenom Nighthawk AMG Black Series tako kot štirikolesni navdih predstavlja številne tehnološke dobrine za doseg visoke zmogljivosti. Mnogo komponent je izdelanih iz ogljikovih vlaken in dno trupa je v dveh nivojih – nekakšna ekvivalenca dvojnega spojlerja pri GT-ju. Medtem ko avtomobil poganja samcat V8 motor, jih Nighthawk premore kar pet in vsi so kompresorsko podprti. Družinica 4,6-litrskih prisilno polnjenih osemvaljnikov ponuja 2.250 KM, precej več od avta.

Vseeno pa to ne pomeni, da je plovilo hitrejše. Black Series na kolesih doseže najvišjo hitrost 325 km/h, gliser neha pospeševati že pri 145 km/h. Prednost ima pri prostornosti, saj sprejme 10 potnikov, več od Mercedesa razred V. Ta edinstven “speedboat” je žal že prodan, o ceni ni nobenega govora. Predvidevamo, da lahko za ceno takšnega kupimo peščico 340 tisoč evrskih AMG GT Black Series.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-AMG

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button