AvtomobilizemNovice

Naj živi kralj Nürburgringa, Porsche 911 GT2 RS

Porsche je Mercedesu izmaknil prestol najhitrejšega na zeleni pentlji.

Porsche je dosegel nov izjemen dosežek, podrli so rekord najhitrejšega serijskega avtomobila na dirkališču Nordschleife. Novi kralj najhitrejših je ponovno postal 911 GT2 RS, opremljen z Manthey Racing Performance paketom, kar mu je omogočilo uraden čas 6 minut 43,3 sekund in to okoli polne dolžine steze (20,832 kilometrov).

S tem podvigom so s prvega mesta zrinili Mercedes-AMG GT Black Series, ki je lansko leto enako razdaljo prevozil v 6 minutah 48,07 sekundah. Naj se kar dobro usidra občutek, da je GT2 z nalogo opravil kar pet sekund hitreje. Noro. Rekordna vožnja se je sicer odvijala 14. junija, pod mojstrskim vihtenjem volana razvojnega voznika Larsa Kerna. Z 41 stopinj Celzija razgreto tekalno površino so se odlično spoprijateljile Michelin Pilot Sport Cup 2 R pnevmatike, saj je Kernu uspel krog odpeljati s povprečno hitrostjo 185.88 km/h.

»911 GT2 RS se z Manthey Performance Kitom oprijema proge kot prilepljen,« je dejal Kers. »Počutiš se, kot da si v dirkalniku, še posebej na hitrejših ovinkih. Resnično osupljivo je, kako avtomobil svojih 700 konjskih moči prenese na podlago in kako neverjetno dobro zavira, hkrati pa je vedno enostavno obvladljiv.«

Performance paket je na voljo le v kompletu, vendar Porsche pripravlja opcijo nakupa posameznih delov. Zraven spadajo novo krilce pod sprednjim odbijačem, karbonsko dno vozila in usmerjevalniki zračnega toka okoli sprednjih koles. Rezultat je dodatnih 70 kilogramov potiska k tlom na sprednji osi, medtem ko nov zadnji spojler v kombinaciji z modificiranim difuzorjem in aerodinamičnimi robovi koles ustvari 200 kilogramov potiska. Sprednji blažilniki so po predelavi nastavljivi, standardne zavorne ploščice nadomestijo dirkaške, magnezijeva platišča pa za 11,4 kilogramov znižajo skupno maso. Za devet litrov je večji rezervoar hladilne tekočine.

Manthey Racing je z novimi komponentami po besedah same legende Porschejev, Andreasa Preuningerja, ustvaril resnično izjemen avtomobil. 911 GT2 RS MR je popolno umerjen cestni dirkalnik za lovilce odličnih časov na krivuljah Nürburgringa.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button