NovicePredstavitve

Domača (virtualna) predstavitev: Audi Q2 in Q5

Audi je predstavil svoja dva paradna Q-ja.

AUDI Q2

Letošnje leto je prenovo dočakal tudi Audijev najmanjši SUV, z začetkom prodaje v oktobru bomo spoznali vse novosti. Q2 je vedno deloval nekoliko unikatno v primerjavi z ostalo Audijevo paleto, takšen ostaja tudi po prenovi. Veliko se ni spremenilo, sprednja maska je nekoliko bolj izrazita, nov je sprednji odbijač, S-Line modeli prejmejo bolj agresivne zajeme zraka. Oblika žarometov je enaka kot prej, standardna je sicer LED tehnika, doplačilo prinaša matrično LED enoto z dinamičnimi smerniki. Preoblikovanja je bil deležen zadnji odbijač, novih je pet karoserijskih barv, z možnostjo kontrastnega obarvanja C stebrička.

V notranjosti drastičnih sprememb ni, še vedno spominja na kabino prejšnje generacije Audija A3. Malenkost so polepšali obrobe zračnikov, panele vrat so obleki v nove materiale, nova je ročica menjalnika. Razen čisto najcenejšega Q2 prejmejo vsi 12,3-palčni virtualni voznikov kokpit, pridružen 8,3-palčnem informacijskem zaslonu, ki za razliko od ostalih modelov ohranja upravljanje z vrtljivim kolescem. Tehnološka posodobitev prinaša kompatibilnost z aplikacijo na pametnih napravah, za brezžično upravljanje funkcij avtomobila.

Že osnovni model bo na voljo s parkirnimi senzorji, Apple CarPlay in Android Auto povezljivostjo, Sport model doda športne sedeže in izbirnik voznih načinov, S-line pa se pohvali še z ostrejšim zunanjim videzom, delno usnjenim oblazinjenjem in 19-palčnimi platišči. Med dodatno ponudbo spada še panoramska streha, Nappa usnje, adaptivno vzmetenje in Bang & Olufsen ozvočenje. Q2 je bil deležen posodobitve asistenčnih in varnostnih sistemov, vsi so serijsko opremljeni s sistemom zaviranja v sili.

Pod motornim pokrovom bodo brneli trije bencinarji in dva turbodizla. Osnovni bencinski predstavnik je 30 TFSI litrski trivaljnik, 35 TFSI z 1,5-litra prostornine bo nudil 150 KM, najmočnejši bo dvolitrski turbobencinar. Dizelska predstavnika bosta 1,6- in 2-litrski enoti, pri vseh bo ponujena izbira med šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Moč se bo prenašala na sprednji kolesni par, kasneje prispe še štirikolesno gnana quattro različica. In cene? Prenovljeni Audi Q2 je na voljo z osnovnim paketom opreme ali s paketoma advanced in S line. Cene simpatičnega cestnega terenca pa so v razponu od 24.300 do 42.400 evrov, pri slovenskem zastopniku pa pričakujejo, da bodo letos našli približno 150 novih kupcev.

 

AUDI Q5

Audi predstavlja še preobraženega Q5, ki se bo z oblikovnimi in tehnološkimi izboljšavami lažje kosal s konkurenčnima BMW-jem X3 in Mercedesom GLC. Kot je za Audija značilno, so vizualne spremembe precej zadržane. Nova sta LED žarometa, nov sprednji odbijač ima zožano masko in večje zračne reže. Namestili so sveža stranska pragova, nov zadnji difuzor in drugačen okrasni element med novima zadnjima OLED lučema.

Prenovo so prejeli tudi različni paketi opreme ter barvna paleta z dvema novima odtenkoma. V notranjosti najbolj izstopa nadgrajen 10,1-palčni informacijski zaslon na dotik, prejšnje kolesce za upravljanje na sredinski konzoli je zamenjal odlagalni prostor. Kot pri starem modelu je dodatno ponujen 12,3-palčni digitalni kokpit, ambientalna osvetlitev in head-up projektor. Kupci bodo imeli možnost izbire med paketi Sport, Design in S-Line. Prva dva serijsko prinašata 18-palčna platišča, tri-področno klimatsko napravo, ogrevana sprednja sedeža, multifunkcijski volan in parkirne senzorje. S-Line doda 19-palčna platišča, matrične žaromete, športno vzmetenje, športne dodatke zunanjosti in alkantara oblazinjenje. Seveda je bogatejša tudi izbira dodatne opreme, kjer se je znašel tudi asistent Alexa.

Pri pogonskih sklopih drastičnih sprememb ni. Ostajata nedavno dodana priključna hibrida, ki 2-litrski bencinski motor združujeta z elektromotorjem. Šibkejši ponuja 299 KM, zmogljivejši 367 KM, oba sedaj omogočata do 50 kilometrov električnega dometa. Potem so tu dizli, v obliki 2-litrskega štirivaljnika z dodatkom lahkega hibridnega sistema ter skupno močjo 204 KM, kasneje še s 136 ali 163 KM. Predstavnik tri-litrske kategorije, V6 TDI bo proizvedel 231 KM, pod motornim pokrovom strupenega SQ5 pa 341 KM v sodelovanju z 48-voltnim blagim hibridnim sistemom. Bencinska predstavnika z dvema litroma prostornine bosta ponujena v konfiguraciji z 204 ali 265 KM in 12-voltnim hibridnim sistemom. Štirivaljni motorji so vsi povezani s 7-stopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, medtem ko za šestvaljne zadošča 8-stopenjski Tiptronic. Vstopni model Audi Q5 30 TDI stane 45.230 evrov. Vrh ponudbe prestavlja model SQ5 TDI Quattro s ceno 70.520 evrov, letos pa naj bi nove lastniške ključe predali približno 150 kupcem.

 

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button