E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Britanci nad električna dvokolesna božična darila

Gostujete na Otoku? Pazite kateri električni skiro kupujete …

Pred vrati je december in s tem povezani božično-novoletni prazniki. Marsikateri mladenič ali mladenka je v pismo dobrim možem zapisal željo po lastništvu električnega skuterja oziroma pri nas poznanega kot električni skiro. Vse lepo in prav, če ne bi le-ti predstavljali relativno veliko tveganje za voznika in preostale udeležence. Britanci so to jasno utemeljili in na dobre može apelirajo, naj dobro premislijo pred nakupom tovrstnega darila.

Nekdanji evropski kolegi, ki zasedajo mesta na parlamentarnemu svetu za varnost v prometu, so precej jasno zastavili merila, ki jih morajo izpolnjevati električni skuterji in skiroji, da bi lahko zapeljali na britanske ulice. Zaradi majhnih koles in visokega težišča predstavljajo relativno veliko tveganje v prometu, zato so kljub svoji praktičnosti dovoljeni le po določenih prometnih območjih, pri tem pa je njihova hitrost omejena na 25 km/h. V posebni objavi so na prebivalce naslovili jasno sporočilo, da je smiselno premisliti pred nakupom, saj bodo njihovi možje v modrem zlahka zasegli vse nedovoljene »mini električarje«, ki ne bodo uvrščeni na seznam odobrenih.

Med »neuvrščenimi« se jih namreč kar nekaj ponaša s hitrostmi do 90 km/h kar je absolutno preveč za uporabo na mestnih ulicah, predvsem pa izredno nevarno za vse udeležence v prometu. Pri nas smo v sredini avgusta sprejeli spremembo zakona o cestnih pravilih, ki zelo jasno zapoveduje pravila igre, ki jih morajo upoštevai e-skiroji na slovenskem asfaltu. Preverite jih, preden si nadenete kapo in brado ter se odpravite po darila … Lahko pa si preberete TEST Birda Air, ki smo ga preizkusili pred nedavnim in ustreza vsem zakonskim določbam.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com, Ducati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button