Gospodarska vozilaNovice

Britanci bi smetarska vozila preobrazili na elektriko

Veliki dizli se pilotno umikajo elektriki …

Vozila za zbiranje odpadkov so razvrščena kot težka tovorna vozila in lahko pri polni obremenitvi izpustijo tudi do 600 g ogljikovega dioksida na kilometer. Posledično veljajo za ene izmed največjih onesnaževalcev v voznem parku komunalnih podjetjih mestnih občin ali njihovih pogodbenikov. Prav zato so prednostni kandidati za elektrifikacijo v programih za zniževanje izpustov toplogrednih plinov.

Na Otoku so »vajeti v svoje roke« vzela podjetja Serco, RVS in VEV, ki so združila svoje strokovno znanje in izkušnje pri trajnostni optimizaciji zbiranja in recikliranja odpadkov. To dosegajo tudi s preobrazbo vozil iz dizelskega na električni pogon. Podjetje RVS, ki naj bi ga uporabili v pilotni shemi zgoraj omenjene alianse, je prenovilo in preoblikovalo dva dizelsko gnana smetarska tovornjaka v novi električni vozili. Celoten proces predelave povzroča nižji izpust ogljikovega dioksida kot bi ga emitiral proizvodni proces povsem novega vozila, hkrati pa so iz aktualne flote uspeli umakniti enega »sajavčka«.

Celoten projekt je požel kar nekaj evropske pozornosti, saj bi se za podoben ukrep utegnilo odločiti kar nekaj velikih evropskih mest, ki želijo iz mestnih središč umakniti velika dizelska vozila in jih zamenjati s tišjimi in med vožnjo okolju bolj prijaznimi električarji.

Blaž Likovič
foto: Serco

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button