AvtomobilizemNovice

Zgodovinsko obarvani Porsche 911 Dakar

Novega 911 Dakar bodo krasili trije kompleti poslikav v čast udeležbi na relijih leta 1971, 1974 in 1978.

Zgodovina Porscheja 911 še zdaleč ni omejena le na asfaltirane površine, za seboj imajo veliko odmevnih dosežkov na brezpotju, med drugim prvo zmago na reliju Pariz-Dakar leta 1984, sicer pa so z zavidanja vrednimi podvigi začeli že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V spomin relijaške zapuščine so pripravili komplet treh znamenitih poslikav za sodobnega bojevnika puščavskih sipin – 911 Dakar.

Leta 1971 je se je poljska ekipa podala na enega najzahtevnejših relijev skozi savane, puščavsko grmičevje in višavja Kenije. 5.000 kilometrov dolgo preizkušnjo so prvi opravili s tovarniško podporo, v posebej pripravljenih Porschejih 911 S, prepoznavnih le po preprostih črnih nalepkah na pokrovu motorja, sprednjih blatnikih, vratih in dirkaška številka 19. Enako poslikavo v čast najboljšem dosežku na tem reliju, so sedaj namenili tudi sodobni reinkarnaciji v obliki modela 911 Dakar, ki je na voljo za 4.165 evrov.

Legendaren vzhodnoafriški Safari reli je presenetil z izjemno dolgimi etapami, leta 1974 so ga razdelili na tri odseke z dolžino med 1.450 in 2.019 kilometrov, s čimer so morali dirkači opraviti v zgolj petih dneh. Porschejev glavni adut je bil švedski prvak Björn Waldegård, ki je z njimi že dvakrat zmagal na reliju Monte Carlo. S sovoznikom Hansom Thorszeliusom sta v 911 Carreri 2.7 RS dolgo časa vodila, a zaradi poškodbe sta si nabrala 72 minut zaostanka in ne koncu osvojila drugo mesto. Za ta model so bile značilne modre okrasne črte na ramenskih linijah sicer bele karoserije. Novodobna izvedba na krivinah 911 Dakar nadaljuje enako temo, vendar z nekoliko ožjimi črtami in Porschejevim logotipom, v zameno za 4.165 evrov.

Tretja in morda najbolj znamenita poslikava v barvah sponzorja Martini Racing je leta 1978 krasila dvojico Porschejev 911 SC, s katerim so se ponovno odpravili na kenijski reli in takoj zatem še na Safari. Odlični Björn Waldegård je v Keniji požel zmago, reli Safari pa se spet izkazal za zahrbtnega, avtomobil je utrpel preveč poškodb za uspešen zaključek, zato se je moral švedski as zadovoljiti s četrtim mestom, medtem ko je preostala dvojica Vic Preston mlajši in John Lyall zasedla drugo mesto. Porschejevi oblikovalci so ponovno obudili zgodovinsko poslikavo in dodali tekmovalni številko 14 drugouvrščenega Vica Prestona. Lastniki 911 Dakar bodo morali za takšen komplet nalepk odšteti 5.950 evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button