AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ženeva 2024: Kitajski BYD z elektrificirano ofenzivo nad Evropo

BYD ne skriva ogromnih apetitov po evropski prodajni e-pogači.

Kitajski gigant s področja električnih vozil in baterijske tehnologij si je salon ob Ženevskem jezeru izbral za nekakšen debitantski parket, na katerem bo predstavil kar nekaj svojih tehnoloških biserov, ki se skrivajo v njihovi štirikolesni floti. Hkrati bodo delovni Azijci razgrnili načrte za prihodnje modele v evropskih salonih ter pojasnili prihod dveh novih korporativnih divizij – Yangwang in Denza, pri čemer je sledno ustanovil skupaj z Mercedes-Benzom v letu 2010.
BYD je od debija v Evropi predstavil šest električnih modelov in sicer BYD Atto 3 (SUV segment C), BYD Han (limuzina v segmentu E), BYD Tang (SUV segment E), BYD Dolphin (kombilimuzina v segmentu C), BYD Seal (limuzina v segmentu D) in BYD Seal U (SUV segment D). V Ženevi bodo čez manj kot teden dni razkrili še priključnega hibrida BYD Seal U DM, ki uporablja najnovejšo tehnologijo Super DM (Dual Mode). Ta kombinacija pogonov je učinkovita, praktična in ekološko ozaveščena rešitev za brezskrbne dnevne potrebe po mobilnosti. Avtomobil s to tehnologijo bo BYD predstavil zgolj na tistih evropskih tržiščih, kjer električna infrastruktura še ni popolnoma razvita, da bi podpra masovno elektrifikacijo vozil.

V ospredje svojega razstavnega prostora bodo postavili tudi popolnoma električni 7-sedežni SUV po imenu Tang s štirikolesnim pogonom, ki ima uradno avtonomijo 500 km in nudi kar 1.655 litrov prtljažnega prostora (ob zloženi drugi in tretji vrsti).

 

Kot že uvodoma omenjeno, bo BYD v Ženevi predstavil tudi dve podznamki. Prva je Yangwang in je osredotočena na premijski sektor. V središču podznamke bo SUV U8, ki bo neposredni tekmec Land Rover Defenderju, zahvaljujoče dvema revolucionarnima tehnologijama – platformo e4 in DiSus-P inteligentnim hidravličnim sistemom. Če citiramo BYD-jev zapis, je platforma e4 prva serijsko štirimotorna neodvisna pogonska platforma na svetu, zasnovana za kar največjo varnost in zmogljivost. V primerjavi z vozili na konvencionalni pogon lahko elektronika natančno nadzoruje dinamiko vseh štirih koles prek štirimotornega neodvisnega vektorskega nadzora, ki omogoča hitro zaznavanje, natančno prepoznavanje in robustne zmožnosti upravljanja in s tem krmiljenja vozila. Vse to pa nadalje nadgradi inteligentni nadzor stabilnosti DiSus.

Podjetje Denza je po drugi strani že kar nekaj časa na domačem kitajskem tržišču, saj je bilo ustanovljeno v letu 2010 ob združitvi moči BYD in nam precej bolj znanega Mercedes-Benza. Denza je na vzhodu postala pravcata vrhunska blagovna znamka, zato so se jo odločili pripeljati tudi v Evropo. V ta namen bodo predstavili model Denza D9, 7-sedežni enoprostorec po meri najbolj zahtevnih, ter elegantni srednje-veliki SUV z oznako N7.

 

Več v ponedeljek, ko se šov v Ženevi tudi uradno prične …

Blaž Likovič
foto: BYD

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button