AvtomobilizemNovice

Zelena luč za Mercedesov avtonomni sistem tretje stopnje

Mercedes kot prva znamka na svetu izpolnjuje pogoje za legalizacijo avtonomnih sistemov tretje stopnje, ki bodo zgodaj 2022 na voljo v razredu S.

Srebrne puščice se lahko kot prvi na svetu pohvalijo z uradno potrditvijo nemške vlade pri uporabi avtonomne vožnje tretje stopnje na javnih cestah. Napreden sistem bo javnosti na voljo z začetkom prihodnjega leta v admiralskih ladjah, razred S in električnem EQS.

Čisto na samem začetku bo avtonomni sistem tretje stopnje, imenovan Drive Pilot, dostopen le na Mercedesovemu domačem trgu v Nemčiji, obenem bo tehnologija delovala le v zgoščenem prometu na avtocestah do hitrosti 60 km/h. Po uradnih podatkih bo sistem Drive Pilot voznikom med samodejno vožnjo dovoljeno opravljanje dodatnih opravil na informacijskem sistemu, kot so denimo spletno nakupovanje, pregledovanje elektronske pošte in gledanje filmov, kar je velik korak naprej v svetu avtonomne vožnje. Vse do sedaj, so morali takšni sistemi zahtevati voznikov nadzor.

Drive Pilot za gladko delovanje koristi informacije zbrane s pomočjo LiDAR senzorjev, številnih kamer in GPS sledilnika, nato zbrane podatke okolice preda sistemu umetne inteligence, da lahko natančno in predvsem hitro reagira na razen ovire ter nevarnosti na cesti. Za prilagajanje vremenskim razmeram, so v kolesnem loku senzorji vlage, kar vozilu posledično ponuja informacije za spreminjanje načina vožnje. Prav tako so inženirji za spremljanje dogajanja za vozilom namestili zbirko kamer in mikrofonov, da se lahko v primeru zaznavanja vozil na nujni vožnji, avtomobil ustrezno umakne z vozišča.

Dovoljenje s strani Nemškega Zveznega urada za motorna vozila bo Mercedesu odprl nova vrata za nadaljnje globalno širjenje te tehnologije. Čeprav bo moral takšen avtonomni sistem prestati še veliko legalizacije v posamičnih država, je odobritev po evropskih standardih pozitiven znak. Markus Schafer, tehnološki vodja pri Mercedesu, pravi: »Dolga leta se vztrajno trudimo pri realizaciji naše vizije avtonomne vožnje. S pomočjo LiDAR sistemov smo razvili inovativno tehnologijo za naša vozila, ki bo strankam nudila unikatno, luksuzno vozno izkušnjo in jim vrača tisto kar je najbolj pomembno: čas.«

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button