AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Zeekr napreduje tehnologijo LFP baterij

Novi napredki omogočajo bliskovito polnjenje in večjo obstojnost baterij.

Kitajsko globalno podjetje za tehnologijo električne mobilnosti Zeekr, predstavlja najsodobnejše baterije za električna vozila, ki se osredotočajo na izjemno hitro polnjenje, visoko energetsko gostoto in večjo varnost. Tehnologije baterijskih celic in paketov litij-železo-fosfatnih (LFP) baterij, ki jih je razvila lastna razvojna skupina družbe Zeekr prekašajo konkurente, saj 800-voltni električni sistem omogoča polnjenje za 500-kilometrsko pot v samo 15 minutah.

Zeekrjevim inženirjem je uspelo optimizirali baterijski sklop in z inovativnimi materiali poenostaviti strukturno zasnovo ter dosegči visoko energijsko gostoto, ki se ponaša s 83,7-odstotnim izkoristkom volumna. Tako so odpravili tradicionalno nižjo energijsko gostoto LFP baterij v primerjavi z nikelj-mangan-kobaltovimi (NMC). Baterije so prestale strogo varnostno testiranje, vključno s testi vboda, ki jih je opravil nacionalni center za nadzor in testiranje kakovosti motornih vozil.

Prvo vozilo z novimi baterijami bo premijska električna limuzina Zeekr 007, s prvimi predvidenimi dobavami januarja prihodnje leto. Pri Zeekru želijo s širitvijo svoje ultrahitre polnilne infrastrukture ponuditi izboljšano izkušnjo polnjenja, saj imajo na domačih tleh že več kot 400 polnilnih postaj z 2.200 polnilnimi mesti z močjo 360 kW. Do konca leta 2024 načrtuejo vzpostaviti 1.000 ultrahitrih polnilnih postaj, do leta 2026 pa kar 10 tisoč enot.

Žiga Kolman
foto: Zeekr

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button