AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Zakulisje nastajanja novega električnega Renault 5

Prihod serijske električne "petke" je vse bližje.

Eden najbolj pričakovanih Renaulotvih in nasploh električnih avtomobilov se pripravlja na uradno premiero ter začetek prodaje, ki bo stekla prihodnje leto. Nekaj tehnoloških podrobnosti že poznamo, prav tako smo si že lahko ustvarili skoraj natančno sliko končnega oblikovanja, k čemur so prispevali številni dražilci in prototipi, kakršni se zdaj mudijo tudi v Renaultovem proizvodno-inženirskem centru.

Pomemben objekt je nastal pred 25 leti in je posebno območje dostopno le pooblaščenim osebam. Znotraj deluje prototipni objekt, ki posnema vse postopke proizvodne linije in omogoča natančno izdelavo prototipnih vozil, ki kasneje obrodijo končne serijske modele. Na ta način zagotovijo potrditev industrijskega postopka montaže in uskladitev z vsemi razvojnimi stopnjami. Renaultov center za izdelavo prototipov je odgovoren za izdelavo osnov prihodnjih serijskih modelov, kot je prihajajoči električni Renault 5. Center izdela prototipe za preverjanje sistemov, ki večinoma izgledajo drugače, na primer novo »petko« z novo CMF-B EV platformo so testirali s silhueto Clia in na ta način se pripravijo na preizkuse na evropskih cestah ter zahtevnih območjih, kot je Laponska.

Globalni center za proizvodni inženiring sodeluje z ekipami v obratih, da posledično olajšajo zagon proizvodnje z zagotavljanjem usposabljanja in pridobivanja strokovnega znanja. Stopnja izdelave prototipa je most med oblikovanjem izdelka in obsežno proizvodnjo. V centru, ki se nahaja v bližini razvojnih oddelkov, izdelujejo več kot 60 predstavnikov prihajajočih modelov. Ta vozila prestajajo zahtevna testiranju v ekstremnih pogojih, da dosežejo potreben nivo zanesljivosti. Več o nestrpno pričakovani električni reinkarnaciji Renaulta 5 si lahko preberete TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button