AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Legendarna Renault »petka« se vrača

Renault v sklopu načrtov za prihodnost obuja popularnega Renault 5.

En sam pogled na nov Renaultov koncept vas bo nemudoma spomnil na eno številko. Pet. Res je, gre za novo petko, ki bo obujena kot električen avtomobil, s pripadajočo strupeno Alpine izvedenko. Serijska različica naj bi svojo prodajno pot začela že čez tri leta, lahko pa bi nadomestila trenutnega električnega malčka Zoe.

Za osnovo petice bodo uporabili pomanjšano drugo generacijo Renault-Nissan električne platforme, katero si deli tudi električni Megane, pripravljen za leto 2022. Zaradi tanjšega baterijskega sklopa na novi platformi, novi 5 nebi smel bit visok. Sprednji kolesi sorodnega Megane bo poganjal elektromotor z 220 KM, čeprav bo 5 občutno šibkejša, to prikazuje kaj bi lahko storili pri Alpine. Med drugim bo nova baterija omogočala veliko hitrejše polnjenje z močjo 130 kW.

Tako kot izvirnik naj bi novi Renault 5 kupce prepričal z dostopno ceno, tokrat v električni obliki. Po besedah Renaulta je cena izdelave novih električno gnanih avtomobilov že na ravni ekvivalentnih bencinskih ali dizelskih modelov. Clio bo sicer še vztrajal z motorji na notranje izgorevanje in hibridno pomočjo.

Originalen Renault 5 iz leta 1972 je bil med prvimi v valu mestnih malčkov. Njegovo avantgardno oblikovanje, uporabnost in modernost je prepričal ogromno kupcev, več kot 5,5 milijona. Izkazal se je tudi v motošportu, najslavnejša pa je bila zagotovo vroča izpeljanka GT Turbo. Sledila je druga generacija, ki jo je kasneje zamenjal Clio. Novi 5 koncept je delo Renaultovega vodje oblikovanja Gillesa Vidala, ki se je že podpisal pod Peugeojem e-Legend, še eni sodobni reinkarnaciji klasičnega francoskega avtomobila.

Konceptnega 5 zaznamujejo številni originalni elementi, skoraj pravokotna sprednja žarometa, pokončna osvetlitev zadaj, veliko ravnih površin in tri-kraka platišča. Trenutno podrobnosti o notranjosti še ni, saj je koncept nastal v zelo kratkem času, ker je Renault popolnoma spremenil svoje plane za prihodnost – izpadlo bo sedem predhodno načrtovanih avtomobilov, posvetili se bodo razvoju osmih čisto novih.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button