AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Začela se je proizvodnja novinca Zeekr 001

Prihaja novi kitajski osvajalec trga električnih avtomobilov.

S kitajske je pricurljala velika novice o začetku proizvodnje novega električarja Zeekr 001, v moderni s 5G+ opremljeni tovarni v Nangboju. Če sta vam obe oznaki, Zeekr in 001 skoraj nepoznani, sledi kratka obrazložitev. Se sedaj že dobro poznamo ime Geely, lastnika in ustanovitelja številnih znamk, med njimi je tudi popolnoma električna Zeekr – sprva sicer usmerjena na kitajski trg. Prvi model v ponudbi bo prav 001, ki pa vas zagotovo spominja na koncept Zero iz leta 2020, takrat pod okriljem znamke Lynk & Co.

Malo zmedeno, vendar si Geely resnično lasti vse povprek. Rahlo zmeden deluje tudi Zeekrjev 001, saj v eno celoto združuje oblikovne elemente karavan, shooting brakea in kupejevskega SUV-ja, a vse skupaj na koncu dobro izpade. Pod privlačnim površjem se skriva Geelyjeva SEA električna platforma s presenetljivimi specifikacijami.

Različica 001 z dvema elektromotorjema bo zmogla 543 KM in 767 Nm navora, kar bo dovolj za doseg stotice v 3,8 sekundah. Preseneča tudi na področju dometa, saj 100 kWh baterijski sklop omogoča doseg 700 kilometrov z enim polnjenjem, baha se tudi z hitrim 360 kW polnjenjem – od 10 do 80 odstotkov kapacitete v samo 30 minutah.

Zeekr namerava v prihodnjih petih letih predstaviti pet novih električnih modelov, obenem namigujejo na širitev ponudbe na staro celino. Pogumen podvig, kot je pogumna izjava, da je 001 najbolj vznemirljiv električni avtomobil generacije. Se strinjate?

Žiga Kolman
foto: Zeekr

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button