AvtomobilizemNovice

Z GT500: Nissanov novi borec v japonski seriji Super GT

GT-R se poslavlja, prihaja dirkaški Z.

Japonska dirkaška serija Super GT je v zadnjih letih postregla z zanimivimi borbami in sila divje predelanimi dirkalniki. Največje rivalstvo se je odvijalo med Toyoto Supro, Hondo NSX in Nissanom GT-R, katerega bo sedaj nadomestil novi Z.

Novo generacijo Nissanovega kompaktnega in igrivega športnika pod legendarno oznako Z, smo že spoznali pred nekaj meseci – več si lahko preberete TUKAJ. Kljub noro dobrim podrobnostim, ki bodo zagotovo poskrbele za veliko nasmeškov za volanom, najbolj razočara novica, da novi Z ne bo na voljo Evropskim kupcem.

Vseeno pa ni vse tako črno, saj nas navdušujejo s prihodom prve resnično divje različice GT500, s katero bodo osvajali nove lovorike na dirkališčih japonske. Zaradi potreb po dodatnem potisku k tlom so v celoti spremenili karoserijo, sedaj z mogočnimi širokimi karbonskimi blatniki, pragovi, odbijači in seveda ogromnim zadnjim krilcem, praktično nič ni ostalo standardno.

Zaradi razrednih regulacij se je poslovil tudi 3-litrski šestvaljni motor, njegovo vlogo bo prevzela 2-litrska turbinsko podprta štirivaljna enota, sicer z bistveno večjo močjo 650 KM. Pogon ostaja speljan na zadnji kolesni par, vendar preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika. Prvi napad novega Z GT500 bomo lahko spremljali 16. aprila prihodnje leto, ko se bodo zapodili po dirkališču Okayama.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button