AvtomobilizemNovice

Novi Nissan Z: Prepovedan sadež za Evropejce

Naposled je prispel naslednik Nissana 370Z, ki pa na žalost ne bo namenjen kupcem na stari celini.

Spoznajte najnovejšo, sedmo generacijo praktično legendarnega rodu športnih Nissanov z oznako Z. Prvič je izgubil dodano številko, nosi le ime Z. Še vedno pa, kljub vsej sodobnosti, ohranja največjo značilnost – močan motor spredaj, zadnji pogon in ročni menjalnik. Če bi vprašali marsikaterega purista, je to božanska kombinacija.

Podrobneje spoznajmo privlačnega novinca, s katerim bo ameriški kupci začeli uživati že v pomladnih mesecih prihodnjega leta. Največja sprememba z izjemo očitnega oblikovanja je nov bencinski motor. Starega 3,7-litrskega atmosferskega V6 je zamenjala 3-litrska enota z dvema tubopolnilnikoma, kar poskrbi za dodatnih 74 konjskih moči in najpomembneje, 30 odstotkov več navora. Skupna moč torej znaša prijetnih 400 KM in 475 Nm navora. Številke pospeškov in najvišje hitrosti zaenkrat ostajajo neznanka, vseeno obljubljajo 15 odstotno izboljšanje poskočnosti. Moč šestvaljnika se kot rečeno prenaša izključno na zadnji kolesni par preko šeststopenjskega ročnega menjalnika ali devetstopenjske avtomatike z obvolanskima ročicama.

Vse od začetka bo ponujen v dveh okusih, da bodo zadoščene potrebe dveh različnih vrst kupcev. Entuziastastom bo namenjena različica Performance, ki prinaša “launch control” sistem speljevanja, sistem ujemanja vrtljajev med pretikanjem prestav, nadvse pomemben diferencial z delno zaporo, 19-palčna kovana platišča obuta v oprijemljive Bridgestone pnevmatike, močnejše zavore in športen izpušni sistem. Vsem, ki iščejo malenkost bolj umirjenega kruzerja za občasno vijuganje po zavojih, bo na voljo Sport specifikacija z večjim poudarkom na udobju. Zadnja, sicer omejena serija bo »Proto Spec«, v slogu lanskega Z Proto koncepta.

Novega Z so od zasnove do končnega produkta oblikovali z mislijo postati idealen vozniški avtomobil, za vse vrste cestnih avantur. Veliko znanja in dela so vložili v razvoj šasije ter vzmetenja, kar se pozna pri precej večji togosti avtomobila, s številnimi standardnimi ojačitvami, nova je geometrija vzmetenja, na vozišču sedi bolj postavno, več informacij ponuja tudi novo elektronsko krmiljenje.

Če se od tehničnega segmenta preselimo na oblikovno področje lahko kaj hitro opazimo številne podobnosti z legendarnim 240Z iz sedemdesetih. Oblikovalski oddelek pod vodstvo Alfonsa Albaisa je uspel prefinjeno združiti tradicionalno z modernizmom, nekaj česar največjemu konkurentu, Toyoti Supri ni uspelo najbolje. Enak retro-moderen videz se nadaljuje v notranjosti. Kaj menite, so pri Nissanu zadeli v polno? Upajmo, da si vodstvo premisli in tega lepotca pripeljejo tudi v Evropo.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button