AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Xiaomi z SU7 Ultra napoveduje napad na Nordschelife

Xiaomi se želi podati na vrh visokozmogljivih električnih avtomobilov.

Xiaomi se je po velikem začetne uspehu prvega avtomobila SU7 odločil, da so že dovolj pripravljeni za osvajanje najvišjega segmenta in rekordnih dosežkov. Predstavili so električn prototipni dirkalnik Xiaomi SU7 Ultra, ki predstavlja revolucionaren korak naprej v avtomobilski tehnologiji. Visokozmogljivi športnik vozilo je opremljeno z naprednimi elektromotorji V8s, ki premikajo meje zmogljivosti električarjev, kar bodo potrebovali pri osvajanju zelenega pekla.

V srcu prihajajočega Xiaomi SU7 Ultra se skriva trojica elektromotorjev: dva V8s in en V6s. V8 že v lastni režiji ustvari 578 KM in se vrti vse do 27.200 vrtljajev, skupaj pa trojica razvije neverjetnih 1.330 kW (1.548 KM), s čimer je SU7 Ultra ne le eno najmočnejših električnih vozil na svetu, temveč močnejši celo od Bugattije Veyeon. Sistem pogona na vsa štiri kolesa v povezavi z vektoringom navora omogoča bliskovite pospeške do stotice v samo 1,97 sekunde, medtem ko najvišja hitrost presega 350 km/h. Za dovajanje energije elektromotorjem skrbi baterija s kapaciteto 101 kWh.

Xiaomi SU7 Ultra je zasnovan za največjo aerodinamično učinkovitost in stabilnost pri visokih hitrostih. Opremljen je z obsežnim aerodinamičnim paketom, ki zajema stabilni zandje krilce, velik zadnji difuzor in odprte kolesne loke. Te komponente ustvarjajo znatnih 2.145 kilogramob potiska k tlom, kar izboljša oprijem in stabilnost med hitrim zavijanjem. Karoserija modela SU7 Ultra je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, s čimer so maso zmanjšali na 1.900 kilogramov (500 kg manj od standardnega modela), posledično lahka konstrukcija izboljša vodljivost, ki ključnega pomena za dirkaške podvige.

Xiaomi sodeluje s podjetjem CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) pri razvoju visoko zmogljivega baterijskega paketa posebej za SU7 Ultra. Baterija Kirin II ponuja najvišjo napetost 897 voltov in podpira visko moč praznjenja. Celo pri 20-odstotni zmogljivosti baterije lahko pogonski sklop zagotavlja več kot 800 kW moči in tako ohranja tekmovalnost skozi celotno dirko. Izbrani zavorni sistem priznanega proizvajalca AP Racing izpolnjuje stroge zahteve dirkališč. Nameščene so hlajene šestabtne čeljusti z velikimi diski, ploščice odporne na visoke temperature in sistem za rekuperacijo energije, skupaj lahko zagotovijo zaviralno silo do 2,36 g.

Xiaomi načrtuje SU7 Ultra oktobra letos predstaviti na legendarnem dirkališču Nürburgring Nordschleife, ki slovi po svoji zahtevni postavitvi in tekmovalnem vzdušju. S premiero tega modela se želi kitajski velikan elektronike podati v svet dirk ter prikazati tehnološki napredek in sposobnosti modela SU7 Ultra. Nobena skrivnost ni, da si želijo osvojiti kakšen naziv najhitrejšega električnega avtomobila, ki v serijski skupini trenutno pripada Porscheju Taycan Turbo GT.

Žiga Kolman
foto: Xiaomi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button