AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Xiaomi SU7

Xiaomi razkriva pet jedrnih tehnologij električnega vozila in debitira pri Xiaomi SU7

Xiaomi je uradno predstavil pet temeljnih tehnologij Xiaomijevega električnega vozila – E-motor, baterijo, Xiaomi Die-Casting, Xiaomi Pilot Autonomous Driving in Smart Cabin. Od razvoja temeljnih jedrnih tehnologij želi Xiaomi na novo opredeliti tehnologijo avtomobilske industrije.

Prvi izdelek električnega vozila Xiaomi (Xiaomi EV) – težko pričakovani Xiaomi SU7, je bil “vnaprej predstavljen”, s svojo zasnovo, zmogljivostjo, dosegom, varnostjo in drugimi podrobnostmi pa je bil globalno predstavljen. Xiaomi SU7, postavljen kot »polno zmogljiva limuzina z ekološko tehnologijo«, želi premakniti meje zmogljivosti, ekosistema in mobilnega pametnega prostora.

E-motor

Na konferenci je Xiaomi predstavil svoje razvite in izdelane E-motorje, HyperEngine V6/V6s in HyperEngine V8s. Trije E-motorji, ki uporabljajo inovativne tehnologije, kot je tehnologija dvosmernega hlajenja olja, zasnova oljnega tokokroga v obliki črke S in razporejena zasnova lamel iz silicijevega jekla, tekmujejo z zmogljivostjo tradicionalnih velikih pogonskih sklopov V8 in V6 iz obdobja motorjev z notranjim zgorevanjem.

HyperEngine V8s z največjo hitrostjo 27.200 vrt/min, 425kW moči in 635 Nm največjega navora postavlja svetovni rekord za E-motorje. Da bi omogočil standard 27.200 vrtljajev na minuto, ki presega industrijski standard, HyperEngine V8s uporablja prvo ultra visoko trdno silicijevo jekleno ploščo v industriji z natezno trdnostjo 960 MPa, ki se ponaša s trdnostjo, ki več kot dvakrat presega običajne industrijske ponudbe.

Za zasnovo hlajenja ima HyperEngine V8s tehnologijo dvosmernega polnega hlajenja olja in zasnovo oljnega tokokroga v obliki črke S. Za stator je uporabljen dvociklični oljni krog, ki poveča površino odvajanja toplote za 100 % in doseže hladilni učinek do 20 °C. Medtem del rotorja uporablja patentiran oljni tokokrog v obliki črke S, ki poveča območje odvajanja toplote za 50 % in doseže hladilni učinek do 30 °C. Poleg tega imajo statorske silicijeve jeklene lamele “stopničasto” zamaknjeno zasnovo, ki dodatno poveča efektivno površino odvajanja toplote za dodatnih 7 %. HyperEngine V8s je v razvoju in naj bi bil leta 2025 množično izdelan in implementiran v električna vozila Xiaomi.

E-motorji HyperEngine V6/V6s, ki jih je sam razvil Xiaomi, se ponašajo z vodilno vrtilno hitrostjo 21.000 vrtljajev na minuto, s čimer presegajo najzmogljivejši množično proizveden električni motor na svetu. Med njimi ima super motor HyperEngine V6 največjo moč 299 KM in največji navor 400 Nm, medtem ko super motor HyperEngine V6s doseže največjo moč 374 KM in največji navor 500 Nm.

Baterija

Xiaomi je tudi sam razvil tehnologijo integrirane baterije CTB z inovativno tehnologijo obrnjenih celic, večnamenskim elastičnim vmesnim slojem in minimalističnim sistemom ožičenja; ima učinkovitost integracije baterije 77,8 %, kar je najvišja med baterijami CTB na svetu, 24,4 % izboljšanje splošne zmogljivosti in zmanjšanje višine za 17 mm, z največjo kapaciteto baterije do 150 kWh in teoretičnim dosegom polnjenja CLTC, ki presega 1200 km.

Xiaomi EV je opremljen s samorazvitim sistemom za upravljanje baterije (BMS) z ASIL-D, najvišjo stopnjo funkcionalne varnosti. Ta BMS vključuje tri neodvisne monitorje in alarme za toplotno uhajanje, skupaj z 24-urnim sistemom zgodnjega opozarjanja. Vsaka baterija Xiaomi se ponaša z vodilno zanesljivostjo v industriji in je podvržena najstrožjim varnostnim testom baterije, vključno z več kot 1050 varnostnimi preverjanji in 96-kratnim trajanjem testiranja vzdržljivosti po mednarodnem standardu.

Avtonomna vožnja Xiaomi Pilot

Prilagodljiva tehnologija BEV je vodilna inovacija v industriji, ki prikliče različne algoritme zaznavanja na podlagi scenarija. Mreža zaznavanja ima najmanjšo zrnatost 5 cm in največ 20 cm, razpon prepoznave pa sega od 5 cm do 250 m. Ta tehnologija zagotavlja širšo vidljivost v urbanih scenarijih, razširjen vid v scenarijih visokih hitrosti in večjo natančnost pri scenarijih parkiranja.

Ta model jih ne le prepozna v realnem času in inteligentno preklopi na razumnejšo pot vožnje, temveč lahko tudi gladko krmari v zapletenih križiščih, ne da bi se zanašal na zemljevide visoke ločljivosti, zahvaljujoč učenju iz zapletenih scenarijev križišč in izkušenih voznikovih navad.

Kar zadeva prepoznavanje ovir, Xiaomijeva omrežna tehnologija Super-Res Occupancy Network doseže neomejeno število kategorij prepoznavanja nepravilnih ovir. V primerjavi s tradicionalnimi omrežji, ki ovire interpretirajo kot bloke, Xiaomijev inovativni vektorski algoritem simulira vse vidne predmete kot neprekinjene ukrivljene površine. To izboljša natančnost prepoznavanja na 0,1 m. Poleg tega Xiaomijeva samorazvita funkcija za zmanjšanje hrupa z enim klikom odpravlja vpliv dežja in snega na prepoznavanje, kar znatno zmanjša verjetnost napačne identifikacije.

Poleg temeljnega modela načrtovanja poti je Xiaomi neodvisno razvil tudi prvi na svetu pripravljen za proizvodnjo »model umetne inteligence za zaznavanje in odločanje od konca do konca« za avtomatizirano parkiranje. Ta model omogoča opazovanje v realnem času in dinamično prilagajanje pri parkiranju v zahtevnih scenarijih, kot so parkirišča, ki vključujejo dvigala.

Kar zadeva strojno opremo, je sistem opremljen z vrhunskimi konfiguracijami, vključno z dvema visoko zmogljivima čipoma NVIDIA Orin s skupno računalniško močjo 508 TOPS. Strojna oprema zaznavanja vključuje en LiDAR, enajst kamer visoke ločljivosti, tri radarje milimetrskih valov in dvanajst ultrazvočnih radarjev na modelu Xiaomi SU7 Max.

Pametna kabina

Xiaomi EV Smart Cabin sprejme arhitekturo interakcije, osredotočeno na človeka, in ima 16,1-palčno 3K osrednjo konzolo, 56-palčni HUD zaslon na glavi, 7,1-palčno vrtljivo armaturno ploščo in dva podaljška za naslon sedeža, ki omogočata namestitev dveh tabličnih naprav. Opremljen je s čipom Snapdragon 8295 v avtomobilu z računalniško močjo AI do 30 TOPS, ki omogoča interaktivno izkušnjo s povezovanjem petih različnih zaslonov.

Interaktivna izkušnja Xiaomi Smart Cabin je podobna tabličnim računalnikom in uporabnikom omogoča hitro prilagajanje brez potrebe po učni krivulji. Sistem deluje izjemno gladko, saj se OS vozila zažene v hitrih 1,49 sekundah po odklepanju vrat. Poleg tega ponuja brezhibno povezavo med napravami med pametnimi telefoni in električnim vozilom. Na primer, ko telefon prinesete v kabino, se na konzoli samodejno prikaže ikona, ki omogoča preprost dostop do vmesnika telefona z enim dotikom.

OS v avtomobilu brezhibno integrira glavne aplikacije, vključno s celotnim ekosistemom aplikacij za tablične računalnike Xiaomi, s postopnim prilagajanjem na več kot 5000 aplikacij. Aplikacije za pametne telefone lahko priročno pripnete na avtomobilsko konzolo in jih takoj spremenite v aplikacije v avtomobilu. Kar zadeva integracijo strojne opreme, Xiaomi SU7 podpira več kot 1000 naprav Xiaomi za pametni dom za preprosto integracijo z vozilom, kar omogoča samodejno odkrivanje, dostop brez gesla in možnost nastavitve scenarijev avtomatizacije, kar ustvarja robusten ekosistem CarIoT.

Notranjost avtomobila ima tudi namenske razširitvene priključke, ki podpirajo funkcijo plug-and-play za široko paleto naprav. Za izpolnitev potreb uporabnikov Xiaomi EV v celoti podpira CarPlay, namestitev iPadov in dodatkov za iPad ter aplikacije na zadnji podaljšek. Z lastno razvitim E-motorjem – HyperEngine, integrirano baterijsko tehnologijo CTB in vrsto zahtevnih tehnoloških inovacij, kot je struktura ohišja, izdelana iz gruče za tlačno litje Xiaomi Die-Casting T9100, Xiaomi SU7 Max dosega pospešek z mesta do stotice v 2,78 sekunde, s čimer se trdno uvršča v klub “superavtomobilov pod 3 sekundami”, hkrati pa lahko doseže največjo hitrost 265 km/h.

Rudi Leskovec
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button