AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Xiaomi se podaja v avtomobilske vode

MS11 bo prvi električni avtomobil podjetja Xiaomi.

Kitajski velikan industrije zabavne elektronike je uprl oči v svet avtomobilizma, saj nameravajo že s prihodnjim letom predstaviti svoj prvi električni avtomobil, ki trenutno sliši na ime MS11. Razvoj novega električnega vozila je napredoval hitreje od prvotnih pričakovanj in prototipni modeli so že uspešno prestali zahtevno zimsko testiranje.

Xiaomi Automobile, program električnih avtomobilov znotraj tretjega največjega proizvajalca mobilnih naprav na svetu, je za razvoj novega modela prejelo že preko 400 milijonov evrov investicij, prav tako so število zaposlenih povečali na preko 2.300. Z razvojem prvega električnega avtomobila so pričeli leta 2021, v naslednjih desetih letih bodo v napredovanje programa vložili do 1,4 milijarde evrov. Kot prvi bo letos razkrit limuzinski model MS11, ki naj bi začetek proizvodnje doživel že prihodnje leto.

Podrobne informacije so trenutno zelo skope, znano je le, da bo na voljo v dveh cenovnih nivojih, pri čemur bo pomembno vlogo igrala vgrajena baterija. Cenovno dostopnejši model bo uporabljal litij-železno-fosfatno (LFP) baterijo dobavljeno s strani partnerja BYD, dražja različica bo za shranjevanje energije uporabljala natrij-ionsko baterijo podjetja CATL. Kot vsi električni avtomobili današnjih dni, bodo Xiaomijevega tekmeca Tesle Model 3 opremili z napredno tehnologijo, od sodobne programske opreme, do asistenčni sistemov zmožnih avtonomne vožnje.

Limuzinski MS11 bo le začetek Xiaomijevega nastopa v avtomobilskem svetu, saj pripravljajo še tri nadaljnje modele, vključno z SUV-jem, pričakovanim za leto 2025. Za razliko od velikega kitajskega tekmeca Huawei, ki se v sodelovanju z zagonskim podjetjem Aito prav tako podaja v avtomobilske vode, nameravajo pri Xiaomiju lastno razviti in izdelovati svoja vozila. Ti bodo nastajali v novi tovarni v Pekingu, z izgradnjo katere so začeli lansko leto.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button