AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

X Prologue: Toyotin prvi popolnoma električen SUV

Toyota bo kmalu razkrila električen avtomobil, ki bo zagnal električno ofenzivo.

17. marca bo pregrinjala odvrgel nov Toyotin koncept X Prologue, na katerega so prvič namignili lanskega decembra. Nov kompakten električen SUV bo ponudil prvi vpogled v prihajajočo družino električnih Toyot.

Nadvse pomemben nov Toyotin avtomobil bo ob razkritju napovedal, kako bi lahko izgledala celotna družina novih električarjev, saj je X Prologue bolj kot ne namenjen študiju oblikovalskega sloga za celotno linijo. Po velikosti naj bi se uvrščal pod RAV4. Nova družina električnih avtomobilov bi se lahko imenovala BZ, krajše za “Beyond Zero”, saj je Toyota že vložila zahtevo za zaščito oznak v razponu med BZ1 in BZ5.

O konceptu ni bilo razkritega še ničesar, le ime, ki v prevodu pomeni “uvod v nekaj”, X pa se navezuje na SUV obliko. Toyota je sicer namignila, da gre za kompaktno vozilo, spremljevalna fotografija pa zaradi kratkega pokrova “motorja” in pomanjkanja mreže maske praktično potrjuje popolnoma električen pogon. Oblikovanje uvaja svež svetlobni zapis, s kljukastima LED žarometoma, ki ju v celoto povezuje svetilni element vzdolž maske.

Toyota trenutno v ponudbi še nima baterijskega električnega vozila, a so predhodno že objavili, da nameravajo po letu 2030 globalno prodati milijon električnih avtomobilov. K dosegu cilja bo pripomogla družina 10 novih popolnoma električnih avtomobilov, na voljo že do leta 2030. Zasnovani bodo na novi e-TNGA električni platformi, razviti v sodelovanju s Subarujem, zmožni spreminjati svoje dimenzije in sprejemati različne konfiguracije elektromotorjev ter velikosti baterij. Kljub takšni prihodnosti bodo večino elektrificirane prodaje še vedno predstavljali hibridi in modeli na gorivne celice.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button