AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Williams z dobro popotnico v svet električnih športnih avtomobilov

Načrtujete izdelavo zmogljivega električnega športnika? Z Williamsovo rešitvijo v obliki pripravljene šasije, le dodate karoserijo po želji.

Svet električnih športnih in hiperšportnih avtomobilov pritegne vse več zagonskih podjetij, ki velikokrat propadejo prav zaradi visokih stroškov razvoja nove spodobne platforme. Pri Williams Advanced Engineering so pripravili zanimivo rešitev za vse, ki želijo izdelati kakovosten avtomobil takšnega kova, v obliki delujoče električne platforme – dodati je potrebno le karoserijo.

Visoko tehnološki oddelek pri Williamsu je razvil odlično popotnico za nastanek novih hiperšportnih električarjev, ki se baha z impresivnimi številkami. Najodmevnejši podatek je brez dvoma zmogljivost 1.650 kW (2.243 KM) iz škatlice, dovolj za doseg stotice v manj kot dveh sekundah in presežek hitrosti 400 km/h. Masa celotne osnove znaša 1.800 kilogramov, kar vsekakor ni malo, vendar je v svetu električnih vozil skoraj peresno lahka – razmerje moči in mase je odmerjeno pri 1.246 KM na tono.

Ker gre seveda za električno zasnovo, se moramo dotakniti tudi avtonomije in polnilnih sposobnosti. Natančnih podatkov še ni, vendar naj bi 20 minutni postanek na hitri polnilnici zadostoval za polno kapaciteto 85 kWh baterije, kar bo dovolj za vsaj 450 kilometrov dometa. Williams se je podal tudi v razvoj vodikovih gorivnih celic, ki bil lahko predstavljale energetsko plat naslednje stopnje modularne platforme.

Ker gre električno osnovo izdelano s strani Williams Advanced Engineering, je od kupcev odvisno, kakšne so njihove želje glede uporabe in razporeditve pogonskega slopa. Izvedljive so konfiguracije z zadnjim pogonom za dirkalne avtomobile, štirikolesnim pogonom za razne GT-je, izvedljiva je tudi izdelava targe ali kabrioleta. Platforma ima samo dvoje vrat, tako uporabni štirisedežni avtomobili ne pridejo v poštev, obenem za takšno vrsto vozila ni najbolj idealno dvojno »pushrod« športno vzmetenje. Ste si že zamislili, kakšno obliko bi posadili na EVR platformo?

Žiga Kolman
foto: Williams Advanced Engineering

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button