AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vstopni Porsche Taycan s prijaznejšo ceno

Porsche začenja s prodajo cenejšega Taycana, z zadnjim pogonom in ceno krepko pod 100 tisočaki.

Porsche je predstavil novega, najcenejšega Taycana, ki bo umeščen pod Taycanom 4S, z nižjo ceno bo postal neposredna konkurenca Tesli Model S Long Range Plus. Za razliko od vratolomno hitrega Turbo S, ima vstopni model le en elektromotor na zadnji osi. Standardna zmogljivost je odmerjena pri 326 KM, ob izbiri programa overboost poskoči na 408 KM. Za dovajanje električne energije poskrbi baterijski sklop s kapaciteto 79,2 kWh, dovolj za doseg 431 kilometrov po merjenju WLTP. Če to ne bo dovolj, Porsche ponuja izbiro perfromace plus baterije s kapaciteto 92,4 kWh, kar poveča zmogljivost elektromotorja na maksimalnih 476 KM in doseg na 484 kilometrov.

Ne glede na izbiro baterijskega sklopa traja Taycanov pospešek do stotice 5,4 sekunde, končna hitrost znaša 230 km/h. Ko se bateriji izpraznita ju lahko do 80 odstotkov kapacitete napolnimo v 22 minutah, že po petih minutah je shranjene dovolj energije za 100 kilometrov.

Najnovejši član električne družine Taycan prinaša mnoge povezljive novitete, za katere so bili ostali modeli prikrajšani in so jih prejeli šele z novim modelnim letom. Mednje spada funkcija plug & charge, s pomočjo katere Taycan komunicira s polnilo postajo in samodejno prične polnjenje ob priklopu kabla ter poravna strošek elektrike, brez uporabe kartice ali aplikacije.

Ohranitev tako nizke cene Taycana je bila mogoča le z odstranitvijo nekaterih dobrin modelov v vrhu ponudbe. Sedi recimo na manjši 19-palčnih platiščih, zavore so manjše, vzmeti so jeklene namesto zračnega vzmetenja, ki je sicer ponujeno kot dodatna oprema. Kljub vsemu se oblikovno nič ne razlikuje od ostalih dražjih sorodnikov, LED žarometa sta serijska, prav tako črni usmerjevalci zraka, stranska pragova in zadnji difuzor. Med drugim je zaradi odstranitve sprednjega elektromotorja prtljažni prostor zrasel na 491 litrov.

Prikrajšana ni bila niti notranjost, kjer nas pričakajo enaki digitalizirani merilniki, 10,9-palčni informacijski sistem in enaka električno pomična sprednja sedeža. List dodatne opreme je pri vstopnem Taycanu zelo obsežen, stranke lahko izberejo dodaten sovoznikov zaslon, sedem karoserijskih barv, usnjeno ali alkantara oblazinjenje, različna platišča in še mnoge druge dodatke.

Cenovno dostopnejši Taycan bo v slovenske prodajne salone zapeljal marca letos, zanj bo potrebno odšteti najmanj 88 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button