AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnost

Vročina in vlaga sta voda na mlin žuželkam …

… ki nato končajo tudi na vozilih. Kako jih primerno odstraniti?

Plohe in nevihte, veliko vlage v zraku in temperature pri okoli 30 stopinjah Celzija. To so idealni pogoji za hitro razmnoževanje žuželk in insektov, ki nato ob vožnjah na podeželju in predvsem avtocestah, v raztreščeni podobi končajo na naših vozilih. ob tem jih prijetno zapeče še močno poletno sonce in odstranjevanje vsega skupaj kmalu postane nočna mora.

Poleg tega se je dobro zavedati, da pri razpadanju žuželk na naših jeklenih konjičkih sprošča mešanica kislin in encimov, ki lahko preko procesa jedkanja poškoduje občutljive zunanje površine vozila. Težava pa je tudi pri ročnem odstranjevanju, saj je le-to bistveno manj učinkovito od strojnega poliranja, zato je ključno, da se insekte odstrani kar najhitreje.

Vendar moramo biti vozniki pri tem zopet previdni, saj izdelki za odstranjevanje mrčesa često vsebujejo topila. Ostanki žuželk se večinoma nahajajo na sprednjem delu avtomobila, kjer so pogosto plastični okrasni elementi, ki jih izdelki z višjimi koncentracijami topil lahko poškodujejo. Zato je predlagana uporaba izdelkov zasnovanih tako, da so varni za uporabo na vseh površinah vozila. Zato v uredništvu predlagamo, da si pred nakupom izdelkov za nego vozila in predvsem namenskih odstranjevalcev insektov dobro preberete navodila za uporabo in preverite njihovo sestavo, saj lahko na koncu zunanje površine samo sredstvo poškoduje bolj kot razgradnja nesrečne žuželke.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button