AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vrača se Opel Manta, a v nekoliko drugačni podobi

Legendarno ime Manta se vrača na sceno, vendar tokrat kot električni križanec.

Opel je nedavno razkril ambiciozen načrt postati popolnoma električna znamka še pred letom 2028 in kot del prestrukturiranja podjetja, bodo po štiridesetih letih počitka obudili znamenito ime Manta originalen športen kupe je v svojih časih tekmoval s konkurenti, kot je prav tako legendaren Ford Capri, novi pa se bo potegoval za stopničke v električni dobi.

Prihajajoča Manta bo sicer še vedno tehnično gledano kupe, vendar z vse bolj popularnim pridihom povzdignjenega križanca, podobno kar je doživela tudi Ford Puma. Velika možnost je, da bo novodobna manta oblikovno sledila smernicam Manta-e koncepta predstavljenega v lanskem letu. Če bo temu tako, bodo izdelali tekmeca Volvu C40 in vselej zmagoviti Tesli Model Y.

Manta bo kot križanec še vedno ostal zvest stilskemu pridihu sedemdesetih let, kot smo že videli pri edinstveni Manti GSe ElektroMOD, čeprav je bila le-ta moderna reinkarnacija originala z zadnjim pogonom, katerega je gnal elektromotor s 147 KM v povezavi s štiristopenjskim ročnim menjalnikom.

Prerojena ikona bo v serijski različici povsem verjetno raje koristila bolj konvencionalen električni pogon, a drzno oblikovanje in poudarek na vozni dinamiki bi lahko privabila več entuziastov, tako kot original. Kakšna bo Mantina platforma ostaja še neznanka, vendar po besedah Stellantisa, v koncernu pripravljajo več novih namenskih električni zasnov.

Te bodo poimenovali STLA Small, Medium, Large in Frame. Glede na predvidene dimenzije nove električne Mante, lahko pričakujemo uporabo srednje STLA Medium platforme, ki bo sovpadala s Stelantisovimi načrti časa prihoda novega avtomobila. So pa že potrdili, da bodo modeli na srednji platformi zmožni dosegati do 440 kilometrov dometa.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button