AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Opel Manta GSe: Legenda prerojena v električni dobi

Prihodnje leto bodo nabrušeni električni Opli nosili oznako GSe.

Opel po pol stoletja obuja legendaren model Manta, ki ga v sodobni reinkarnaciji poganja elektrika. Očitno so pri Oplu preučili dejanja Honde, Fiata in Renaulta, saj obujanje znamenitih avtomobilov privablja tudi električne dvomljivce. Ko bi le obstajala neka beseda, ki bi enostavno opisala sodoben skoraj hipsterski trend sodobne preobrazbe klasičnih avtomobilov. Pri Oplu so jo našli, saj električna Manta sliši na ime GSe ElektroMOD.

V primeru čistega električarja je uporaba ročnega menjalnika redka, tako kot polnjenje bencina. Ker pa gre za Manto, zadaj gnani športnik za zabavno doživetje ohranja štiristopenjski ročni menjalnik, ki v četrti prestavi preklopi na samodejni način. Sicer se pod klasično silhueto skriva elektromotor s 147 KM in 225 Nm navora, s čimer električna Manta postaja najmočnejša svoje generacije. Elektromotorju energijo dovaja 31 kWh litij-ionska baterija, dovolj za 200 kilometrov dometa. Polnjenje preko 9-kilovatnega priklopa bo trajalo največ štiri ure.

Ključen oblikovni element sprednjega dela je maska pixel-vizor, ki je pravzaprav nekakšen zaslon za prikaz zabavnih sporočil. Elektrificirana Manta ohranja okrogle luči zadaj, na ostalih področjih združuje ikonično originalno oblikovanje s sodobnimi linijami in moderno tehnologijo. Zunanjost zaokrožujejo unikatna 17-palčna športna platišča. Občutno je posodobljena tudi notranjost, kamor so namestili Oplov pure panel sestavljen iz 10- in 12-palčnega zaslona, par športnih sedežev, športen volan z rumeno oznako sredinskega položaja ter odlično ozvočenje dobavljeno s strani Marshalla.

Manta GSe je enkraten primerek, bodo pa enako kratico v prihodnjem letu namestili na nekatere serijske Oplove električne avtomobile, seveda v zmogljivih športnih izvedenkah, kot bo recimo nabrušena Corsa-e.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button