AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volvo nadaljuje e-pohod z EX30

VIDEO: »baby« električni SUV skoraj tu!

Švedi nadaljujejo z elektrifikacijo svoje flote, ki jo bo s popolnim razkritjem 7. junija dopolnil majhen SUV z oznako EX30, neposredni rival Audi Q4 e-trona in bavarskega iX3. Če gre verjeti besedam Skandinavcev, potem bo EX30 njihovo vozilo z najnižjim ogljičnim odtisom do danes in najbolj varno vozilo v svojem segmentu.

 

Kako jim je uspelo? Začnimo pri okolju, kjer nizke obremenitve omogoča raba reciklirane plastike (17 %), jekla (17 %) in aluminija (25 %). Oblazinjenje vozila bo nadalje v 70 odstotkih temeljilo na recikliranem poliestru. Da je pehar okoljevarstva poln poskrbi klimatsko nevtralna tovarna v kateri bo EX30 nastajal.

Glede varnosti vemo, da bo EX30 s seboj pripeljal sicer že iz večjih modelov poznan sistem, ki bo opozarjal potnike, da bodo stopili na pot približujočih se pešcev, kolesarjev ali vozil. Nova je tudi kamera, ki spremlja oči voznika in tako spremlja njegovo sposobnost vožnje in ga na prekomerno utrujenost opozori.
Švedi so v vesti še dodali, da ima EX30 dodatno izpopolnjeno kleto karoserije, ki reducira sile na potnike v primeru trka, da bo osrednji multimedijski zaslon meril 12,3 palca v diagonalo ter, da bo vozilo izdatno opremljeno z varnostno-asistenčno opremo. Več podrobnosti že čez nekaj dni, ko bo mali EX30 pokukal na plano.

Blaž Likovič
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button