AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagnov samovozeči taksi prihodnosti

Volkswagnov avtonomni prototip prikazuje tehnikov uporabi leta 2025 in vpogled v prihajajočega ID.Buzz.

Se morda še spomnite napovedi modela ID.Buzz, popolnoma električnega malega kombija, ki se naslanja na ideologijo starega kamperja »Bulli«? Začetek serijske proizvodnje je načrtovan že za prihodnje leto, Volkswagen pa nam je namenil prve utrinke, čeprav v obliki vozila ovitega v maskirno folijo in posejanega s senzorji.

Razlog slednjega tiči v avtonomni naravi tega koncepta, enega izmed petih samovozečih prototipov, ki si bodo svojo pot utirali na javnih cestah in središčih številnih svetovnih mest, vključno z Münchnom, kjer je doživel javno predstavitev. Volkswagen namerava leta 2025 na ceste okoli Hamburga postaviti že prvi serijski model s takšnim sistemom. Če bo šlo v se po načrtih, bomo lahko že v treh letih namesto taksija poklicali robotskega prevoznika.

Samovozeči ID.Buzz je sad sodelovanja z Argo AI, ameriškim podjetjem z lastnim razvojem tehnologije za globalno avtonomno vožnjo, vključno z mapami, strojno opremo, programsko opremo in infrastrukturo shranjevanja v oblaku. Poleg štirinajstih kamer, enajstih radarjev in šestih lidarjev nameščenih na Buzzu, je na vrhu strehe postavljen AI-jev lasten lidar senzor, ki lahko zazna predmete 400 metrov okoli sebe.

Takšen sistem lahko v danem času zazna bistveno več, kot lahko človek sploh dojame, a vendar je sprejemanje takšnih avtonomnih sistemov še precej daleč. Precej komplicirana zadeva bo morala še čez številne zakonodajne okvirje preden bo uporaba dovoljena, zato do takrat raje uživajmo ob pogledu na prihajajočega ID.Buzz.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button