AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagen predstavlja prvo uradno skico novega ID.1

Volkswagen že precej časa pripravlja najmanjši električni avtomobil in dva sorodnika pri Škodi ter Seatu.

Pri Volkswagnu dražijo s prvo uradno skico prihajajočega električnega malčka ID.1, katerega prihod je bil prestavljen na leto 2025. Čeprav veliko podrobnosti, predvsem tehnoloških, še ni znanih, si lahko vsaj oblikovno nekoliko bolje predstavljamo konkurenta Peugeotu e-208 in Oplu e-Corsa.

Po novi fotografiji sodeč, se bo električni novinec slogovno močno naslanjal na večjega ID.3, z žarometoma, ki se s svetlobnim elementom zlivata v osrednji logotip. Celotno zaokroženo linijo dopolnjujejo platišča v stilu »Andoya«, kakršne nosi najbolje opremljen ID.3. Čeprav naj bi lanskoletni koncept ID.Life ponudil prvi vpogled v vstopnega mestnega malčka, so sedaj ubrali nežnejši, manj oglat oblikovalski slog.

Pri najmanjšem članu družine ID bo brez dvoma najpomembnejša cena, ki naj bi se sprva po besedah Volkswagnovih predstavnikov začela pri 20 tisočakih, vendar je vprašljivo, če bodo lahko zaradi nenehnih zapletov pri dobavi komponent dosegli zastavljene cilje. Sicer bo ID.1 predstavljal nekakšno čistejšo alternativo Polu, zasnovan na manjši platformi kot ID.3. Prvotno zastavljen prihod na trg so pomaknili za dve leti, kajti trenutno se osredotočajo na razvoj novega enoprosotorca ID.Buzz.

Cenovno dostopen ID.1 bo igral ključno vlogo pri Volkswagnovem širjenju električne ponudbe, saj pričakujejo 70 odstotni tržni delež električnih vozil v Evropi do leta 2030, za kar je zaslužna predvsem rastoča popularnost avtomobilov B segmenta. Pred kratkim so v nemškem koncernu napovedali izgradnjo nove baterijske tovarne v Španiji, kjer bodo sestavljali sisteme za lastno družino ID in preostala električna vozila pod okriljem združenja Volkswagen.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button