AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagen ID.6: Sedemsedežni električni SUV za kitajsko

Električna alternativa Touarega ponuja tri vrste sedežev, a ne prihaja v Evropo.

Volkswagen razkriva najnovejšega člana vztrajno rastoče električne družine ID, velikega sedemsedežnega SUV-ja ID.6, sprva namenjenega kitajskim kupcem. Naslanja se na ID. Roomzz koncept, ki je prav tako leta 2019 debitiral na šanghajskem avto salonu. Izdelovali ga bodo na dveh različnih lokacijah na kitajskem, povsem verjetno bodo prodajo razširili še na severno Ameriko.

Kot manjša brata kombilimuzinski ID.3 in križanec ID.4, je tudi ID.6 zasnovan na Volkswagnovi modularni električni platformi MEB. Z dolžino 4.880 mm je približno enakih mer kot luksuzni Touareg in je brez dvoma največji serijski model oblikovan na MEB platformi. Dodatnih 300 mm dolžine je zaslužnih za možnost umestitve tretje vrste sedežev. Nemški gigant je predstavil dve izpeljanki, ID.6 Crozz in ID.6 X. Crozz opredeljuje bolj terensko naravnano oblikovanje z aluminijastimi ojačitvami sprednjega in zadnjega odbijača, medtem ko je X bolj cestno usmerjen. Oba se sicer pohvalita z različnim oblikovanjem sprednjih žarometov in zadnje LED osvetlitve.

Veliko podrobnejših podatkov ostaja nerazkritih, potrjujejo pa uporabo enake baterijske tehnologije kot pri ID.3 in ID.4, torej izbiro med 58 ali 77 kWh baterijo in prihod močnejše štirikolesno gnane izpeljanke s 306 KM, zmožne pospeška do stotice v 6,6 sekundah. Po kitajskih NEDC meritvah, ki so bolj optimistične od evropskega WLTP standarda, bo domet glede na konfiguracijo pogona znašal od 436 do 588 kilometrov. Čeprav še neuradno, bo verjetno zaradi MEB arhitekture najvišja moč polnjenja znaša 125 kW.

Vizualno ostaja neznanka tudi notranjost, vendar obljubljajo počiščeno kabino brez fizičnih gumbov ali stikal, armaturno ploščo z 12-palčnim centralnim zaslonom, digitalne merilnike, »Hello ID.« glasovno upravljanje in ambientalno/opozorilno osvetlitev med armaturko ter vetrobranskim steklom, intuitiven pripomoček imenujejo ID. Light. Drugod lahko pričakujemo sistem navidezne resničnosti s projicirnim zaslonom in najnovejše delno avtonomne asistenčne sisteme.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button