AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagen Gen.Travel predstavlja medregijsko potovanje prihodnosti

Gen.Travel predstavlja »napoved mobilnosti prihodnjega desetletja«, ki bi lahko nekoč predstavljala alternativo letom na kratke razdalje.

Volkswagen je predstavil nov koncept, ki se spogleduje s prihodnostjo potovanj. Gen.Travel je oblikovna študija, za katero nemška znamka pravi, da se uvršča med segmenta limuzin in enoprosotrcev ter da njen namen ni konvencionalna vožnje, temveč samodejno potovanje v še neuresničeni 5. stopnji avtonomije.

Gen.Travel, osvobojen klasične zasnove avtomobila, lahko ponudi bolj prilagodljiv prostor za štiri potnike, ki vstopajo skozi par galebjih vrat. Volkswagen navaja več primerov uporabe kabine – na primer na poslovnih potovanjih, ko so lahko štirje sedeži obrnjeni proti mizi na sredini in tako ustvarijo konferenčno postavitev. V izogib slabosti med vožnjo, se notranjost prelevi dinamično postavitev. Dva sedeža se lahko zložita v ležišče, pri čemer inovativni sistem za poskrbi za varnost obeh potnikov v ležečem položaju. Me drugim posebna osvetlitev spodbuja proizvodnjo melatonina v telesu – hormon za uravnavanje spanca.

Ko se v vozilu zbere celotna družina, otrokom ni treba sedeti na zadnjih sedežih. Namesto tega lahko sedijo spredaj in se zabavajo s sistemom razširjene resničnosti. K dobremu počutju potnikov prispeva tudi oblika karoserije, saj se stranska okna na sredini zožijo navzdol do višine pasu, tako da imajo potniki v notranjosti boljši razgled na okolico.

Na krovu je tudi sistem eABC (electric active body control), ki vnaprej predvideva pospeševanje, zaviranje in zavijanje ter temu prilagodi način vožnje, hkrati se lahko pripravi na vožnjo v konvoju drugih avtonomnih vozil, kar pripomore k povečanju dometa. Volkswagen povsem električnega modela Gen.Travel ne smatra kot lastniško vozilo, temveč kot vozilo, ki bo del raznih storitev mobilnosti ali souporabe. Takšna vrsta prevoza bi lahko predstavljala alternativo letalskim prevozom na kratke razdalje.

Za uresničitev takšnih ciljev in navsezadnje sposobnosti vožnje čez noč brez vmesnega postanka za polnjenje, bi Gen.Travel potreboval ogromno dometa, česar trenutna tehnologija baterij ne omogoča. Volkswagnovo sporočilo javnosti žal ne vsebuje tehničnih informacij o zmogljivosti, prav tako ne navajajo, kaj poganja prototipa. Uresničitev študije Gen.Travel je malo verjetna, služi le kot raziskovalno vozilo za ugotavljanje mnenja kupcev o tovrstnem prevozu, kasneje bodo številne posamične funkcije prenesli na serijske avtomobile.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button