AvtomobilizemNovice

Vnovična posodobitev kraljevega Audija Q7

Audijev največji SUV je bil deležen že druge medživljenjske prenove.

Pri štirih krogih so za letošnje leto predstavili nov sveženj posodobitev za zastavonošo med SUV-ji. Prenovljeni veliki družinski SUV Q7 se ponaša z osveženo zunanjo podobo in naprednimi tehnološkimi izboljšavami, s poudarkom na vsestranskosti ter prostornosti udobno sprejme do sedem potnikov.

Potovanje modela Q7 se je začelo leta 2003 kot konceptno vozilo in se razvilo v serijski model, ki že več kot 18 let dosledno izpolnjuje zahteve glede oblikovanja, tehnologije in funkcionalnosti. Robustna in elegantna zasnova SUV-ja je v najnovejši iteraciji še bolj izpopolnjena, saj prikazuje Audijev sodobni oblikovalski jezik in prepoznavne elemente, kot je mreža maske Singleframe z navpičnimi vložki. Uvedba žarometov HD Matrix LED z lasersko tehnologijo in digitalnih zadnjih luči OLED, skupaj z možnostmi prilagajanja platišč, barv in notranjih podrobnosti, povečuje privlačnost Q7 in širi možnosti personalizacije.

Pod motornim pokrovom Q7 je na voljo vrsta zmogljivih motorjev, vključno z dizelskimi in bencinskimi različicami, z zmogljivostjo vleke do 3,5 tone. Paleto bo otvoril 3-litrski dizel (45 TDI quattro) s 170 kW (231 KM) in 500 Nm navora. Sledi mu 50 TDI quattro, katerega moč je povečana na 210 kW (286 KM) in 600 Nm navora. Bencinsko plat s 3-litrskim šestvaljnikom zastopa 55 TFSI z 250 kW (340 KM) in 500 Nm navora, ki stotico doseže v 5,6 sekundah in pospešuje do najvišje hitrosti 250 km/h. Vsi motorji so povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in 48-voltnim blago-hibridnim sistemom. Vrh ponudbe bo še naprej predstavljal zmogljivi SQ7 s 4-litrskim V8 motorjem, ki nudi 373 kW (507 KM) in 770 Nm navora, kar je dovolj za pospešek do stotice v 4,1 sekunde in najvišjo hitrost elektronsko omejeno na 250 km/h.

Napredni sistemi vzmetenja, vključno z elektronsko nadzorovanim zračnim vzmetenjem in opcijskim krmiljenjem vseh koles, zagotavljajo gladko in samozavestno vožnjo po različnih terenih. SQ7 TFSI izstopa s športnimi oblikovnimi elementi, vznemirljivo vozno dinamiko pa zagotavljajo funkcije, kot sta deaktivacija valjev za večjo učinkovitost in elektromehanska aktivna stabilizacija nagibanja. V notranjosti tako pet- kot sedemsedežna konfiguracija ponujata prostornost in praktičnost z možnostjo nastavljivih zadnjih sedežev in velikim prtljažnim prostorom z 867 litri prostornine (1.993 litrov ob zložen zadnji klopi). Audi Q7 je opremljen s številnimi sistemi za pomoč vozniku in info-zabavnim sistemom MIB 3 tretje generacije, vključno z Audijevim virtualnim kokpitom in integracijo pametnih telefonov.

Audi Q7 bo na trg prišel v prvem četrtletju leta 2024, cene pa se bodo začele pri 79.300 evrih za osnovni model in 112.000 evrih za SQ7 TFSI. S posodobljenim dizajnom, inovativno tehnologijo in vsestransko zmogljivostjo želi Q7 ohraniti svoj položaj vodilnega tekmeca v segmentu premijskih SUV-jev.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button