AvtomobilizemNovice

Vnovična osvežitev Porscheja Macan

Porsche vztrajno testira prihajajočega preobraženega Macana.

Porsche bo kmalu razkril osveženega Macana, s katerim želijo ohraniti visok položaj v razredu kompaktnih športnih SUV-jev. Produkcijski model bo pregrinjala odvrgel v poletnih mesecih, spremembe pa bodo zelo minimalne.

Rahlih popravkov bo deležen sprednji odbijač z malenkost preoblikovano masko in zračnimi režami, zadaj pa bo prejšnji lažni difuzor zamenjal gladek panel. Enako zadržanost pričakujemo v notranjosti, večina novosti bo vidna pri izbirah oblazinjenja in okrasnih elementov. Trenuten 10,9-palčni informacijski sistem bo povsem verjetno ostal, vendar s posodobljeno programsko opremo.

Bistvenih novitet prav tako ne bo pod motornim pokrovom, osnovni Macan bo še vedno uporabljal 2-litrski štirivaljni bencinski motor z 245 KM, Macana S bo poganjal 3-litrski V6 s 354 KM. Proti koncu verige bosta GTS in Turbo z enakim 2,9-litrskim V6, s konfiguracijo moči 380 KM in 440 KM. Najbolj nabrušena izvedenka bo ob izbiri Sport Chrono paketa do stotice pospešila v 4,3 sekundah in dosegla maksimalno hitrost 270 km/h.

Macan vstopa v sedmo proizvodno leto in čeprav je kompaktni SUV še vedno dobičkonosen model v Porschejevem portfelju, že počasi kaže svoja leta. Sedem let je v življenjski dobi modernega avtomobila v večini primerov prelomnica, kateri sledi zamenjava z novim modelom. Porsche je že naznanil prihod popolnoma električne zamenjave v naslednjem letu, vendar bodo ohranili bencinsko različico, ki se bo prvih nekaj let prodajala vzporedno z električarjem.

Ves čas bodo ostali v pripravljenosti za prekinitev prodaje, če model z motorji na notranje izgorevanje ne bo dosegel prodajnih ciljev. Tako čisto nove generacije klasičnega Macana ni za pričakovati, deležen bo le manjših posodobitev za ohranjanje konkurenčnosti. Letošnja posodobitev je že tretja v sedmih letih, nazadnje so ga z vgradnjo novega informacijskega sistema, oblikovnimi popravki in nastavitvami šasije osvežili leta 2019.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button