AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Velik preboj na področju baterij?

Bo litij-ogljikova Li-C baterija pomenila velik korak v elektrifikaciji sveta?

Da so baterije največja hiba električnega pogona je jasno prav vsakemu vsaj malo tehnično pismenemu osebku. Njihovo polnjenje je zamudna reč, zato so inženirji širom sveta močno zagrizli v razvoj novejših izvedenk, ki bi takšnih pomanjkljivosti ne imele. Sodelovanje podjetij MAHLE Powertrain in Allotrope Energy je morda prineslo nekaj takšnega, saj so predstavili v celoti razgradljivo in hitro polnjeno baterijo na osnovi kombinacije litija in ogljika, t. i. Li-C baterijo.

Slednja naj bi bila zmožna ultra-hitrega polnjenja vsled uporabe super kondenzatorjev s kombinacijo klasične litij-ionske baterije. Poleg tega je baterijski sklop termično bistveno bolj obstojen oziroma manj občutljiv. Omogoča več kot 100.000 ciklov polnjenja, nenazadnje pa pri proizvodnji ni potrebna uporaba redkih kovin. Za piko na i pa vsekakor poskrbi možnost celovitega recikliranja.

Prvi pilotni projekti so usmerjeni na majhna urbani mobilnosti namenjena vozila, kot so recimo električni mopedi poštarjev ali dostavnih storitev s približno 500 Wh baterijo, ki bi se popolnoma napolnila namesto v sedanjih pol ure v minuti in pol. Tako je, 90 sekund z močjo polnjenja 20 kW. Nadalje so pri omenjenih podjetjih prepričani, da bi bilo lahko že domače polnjenje časovno bistveno bolj prijazno z manj vpliva na uporabnikov vsakdan. Zgodba vsekakor vredna nadaljnje pozornosti.

Blaž Likovič
foto: MAHLE

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button