AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Več stila in dosega za Mercedesa EQA ter EQB

Mercedes je posodobil par najdostopnejših električnih modelov.

Mercedes-Benz je odgrnil pregrinjala s posodobljenega kompaktnega električnega dvojca EQA in EQB, ki v novo poglavje uvajata svežino oblikovanja, učinkovitejši električni pogon, napredne tehnologije in sodobne funkcije, s katerimi bosta ostala konkurenčna vse do prihoda nove generacije.

Oblikovne posodobitve obeh modelov vodi nova črna površina maske z vzorcem manjših trikrakih zvezd, podobno kot pri večjih sorodnikih. Sprednja žarometa še vedno povezuje svetlobni trak, medtem ko so preuredili svetlobni podpis zadnji luči. Notranjost ve enakem slogu ni bistveno drugačna kot poprej, med novosti lahko prištejemo denimo volan nove generacije z upravljanjem na dotik, dodatne možnosti oblazinjenja in urejeno ponudbo okrasnih površin, vključno z rjavim lipovim lesom.

Bodoče kupce bodo najbolj navdušili popravki pod površjem, saj so Mercvedesovi inženirji z optimizacijo električnega sklopa uspeli doseg po merjenju WLTP povečati na 560 kilometrov. Za takšno številko so zaslužne manjše aerodinamične izboljšave in nove pnevmatike z zmanjšanim kotalnim uporom. V sistemu so ob prenovi vključili tudi program za maksimiranje dosega, ki uporabnikom omogoča posamično izklapljanje velikih porabnikov električne energije. Pomlajeni EQB s petimi sedeži se ponaša s pomembno pridobitvijo, saj lahko glede na konfiguracijo pogona lastniki vlečejo tovor z maso 1.400 ali 1.700 kilogramov. S funkcijo Plug & Charge v sistemu Mercedes me Charge so poenostavili polnjenje na združljivih javnih polnilnih mestih, saj se ob priklopu kabla postopek polnjenje samodejno prične.

Mercedes-Benz v modelih EQA in EQB uvaja tudi izboljšano glasbeno doživetje v primeru obkljukanega opcijskega prostorskega ozvočenja proizvajalca Burmester, s tehnologijo Dolby Atmos. Poleg tega sta modela opremljena s posodobljeno različico operacijskega sistema MBUX, ki ponuja razširjene možnosti prilagajanja osrednjega zaslona, boljšo povezljivost in dostop do zabavnih vsebin. Bogatejša zasedba varnostnih sistemov po novem zajema boljše senzorje, ki omogočajo zanesljivejše delovanje voznih pomočnikov, kot je aktivno ohranjanje voznega pasu.

Mercedes-Benzova zavezanost k trajnosti se poleg samih vozil odraža tudi pri njihovi proizvodnji, saj so vse tovarne osebnih avtomobilov in kombijev po vsem svetu, vključno s tistimi, ki izdelujejo modela EQA in EQB, od lanskega leta ogljično nevtralne. Koliko dodatnih evrov bo potrebno odšteti za posodobljena EQA in EQB še ni znano, pred prenovo je bilo potrebno za vstopnega EQA 250 odšteti 57.900 evrov, za najugodnejšega EQB 250 pa tisočaka več.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button