AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Več moči in dometa za Hyundai Ioniq 5

Aktualni svetovni avto leta, bo s posodobitvami ponujal precej več dometa, prav tako bo povečana zmogljivost električnega pogona.

Hyundai predstavlja sveženj posodobitev za radikalno oblikovanega križanca, ki odklepajo dodatne sposobnosti, med najpomembnejšimi bosta domet in povečana moč, a spremembe segajo tudi na tehnološko področje. Z največ novostmi se bo pohvalila ravno različica z večjo 72,6 kWh baterijo.

Pri slednji je letošnja nadgradnja prinesla poskok kapacitete iz predhodnih 72,6 kWh na 77,4 kWh, kar prinaša 17 kilometrov dodatnega dometa, skupno lahko z enim polnjenjem prevozimo kar 506 kilometrov. Hkrati več energičnosti ponuja elektromotor, saj je moč zrasla za 10 konjskih moči, na skupnih 228 KM. Tisti s štirikolesnim pogonom in dvema elektromotorjema po novem premore 325 KM, kar pomeni poskok do stotice v 5,1 sekundah, z enim polnjenjem bo mogoče prevoziti 480 kilometrov. Izboljšavam je sicer ubežala vstopna izvedenka Ioniq 5 z 58,2 kWh baterijo in enim elektromotorjem s 125 kW (170 KM).

Hyundai ne razkriva, ali so posodobitve baterijskega sklopa vplivale na čas polnjenja, vendar obstoječi modeli so lahko preko hitrega priklopa z močjo 350 kW v zgolj 18 minutah baterijo napolnili do 80 odstotkov. Bo pa nov baterijski sklop bogatejši za boljši sistem predpriprave baterije, ki bo samodejno nastavil temperaturo med vožnjo, za optimalno polnjenje ob obisku polnilnice.

Med ostalimi novostmi, je dodatna oprema Digital Centre Mirror, ki omogoča video prenos dogajanja iz zadnje kamere na vzvratno ogledalo, saj se zaradi pomanjkanja zadnjega brisalca ali pranja stekla, v slabših razmerah ni moč zanašati na klasično ogledalo. Prav tako si bodo lahko kupci omislili digitalni zunanji ogledali, katerih aktualni posnetki se bodo predvajali na zaslonih v kabini. Prednost teh digitalnih vzvratnih ogledal je izboljšana vidljivost v dežju ali nasploh slabem vremenu, hkrati je zaradi manjše površine zmanjšan zračni upor.

Zadnja novost za leto 2022 bodo pametni blažilniki z aktivnim prilagajanjem frekvence delovanja. Kako bodo dejansko delovali, nam Hyundai še ne razkriva, obljubljajo pa boljšo odzivnost zadnje osi, udobnejšo vožnjo in zmanjšano nagibanje v zavojih.

Posodobite posledično pomenijo dvig cen, namreč za osnovni model bo potrebno odšteti najmanj 3.000 evrov več kot poprej, vendar bo standardna oprema nekoliko bogatejša. Denimo paket Premium se ponaša z delno usnjenim oblazinjenjem in mehkimi površinami, Impression pa se pohvali s kamero s 360 stopinjskim pogledom, kamero mrtvega kota, Bose ozvočenjem, projicirnim zaslonom z navidezno resničnostjo in 20-palčnimi platišči. Na uradne slovenske cene osveženega Ioniq 5 bomo morali še nekoliko počakati.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button