AvtomobilizemNovice

V 2023 prihaja dirkalni Maserati MC20 GT2

Superšportni MC20 bo preoblikovan v dirkalnik evropskega prvenstva SRO Fanatec GT2.

Maserati novega superšportnika MC20 pripravlja za vstop na dirkaške steze v sklopu evropske serije GT2, kjer se bodo pomerili z dirkalniki znamk Audi, Brabham, KTM, Lamborghini in Porsche. Na sceno bodo nastopili prihodnje leto, ko bo potekala že deveta sezona.

Osnovna genetska zasnova Maseratija MC20 bo ostala nespremenjena, vključno s karbonskim monokokom, dvojno vpetim vzmetenjem in Nettuno twin-turbo V6 motorjem. Sprememba se bo odvila pri prenosu moči na zadnji kolesni par, namreč poslovila se bosta osemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik in elektronsko nadzorovan diferencial, nadomestila ju bosta šeststopenjski sekvenčni menjalnik ter mehanski diferencial z delno zaporo.

Namesto elegantnih 20-palčnih platišč, bo MC20 GT2 raje uporabljal motošportu prijaznejša 18-palčna platišča s sredinskim zaklepom, obuta v dirkaške pnevmatike. Nov bo tudi zavorni sistem, okrepljen z izdatno hladilno sposobnostjo, potrebno za neprekinjeno mučenje na dirkališču.

Maserati zaenkrat ne ponuja vpogleda v notranjost, vendar potrjujejo nekatere podrobnosti, kot je vgradnja FIA homologirane varnostne kletke, nastavljivih stopalk, šesttočkovno vpetih varnostnih pasov, karbonskega volana z mnogimi nastavitvami (ABS, nadzor zdrsa,…) in sistem spremljanja tehničnih podatkov vožnje. Na seznamu dodatne opreme se znajdeta še vzvratna kamera in merilnik tlaka v pnevmatikah.

Razred GT2 se precej manj osredotoča na aerodinamični izkoristek kot dirkalniki GT3, saj morajo biti dostopnejši amaterskim voznikom, kljub temu bo MC20 opremljen z zajetnim nastavljivim zadnjim krilcem in velikim difuzorjem, kar bo pripomoglo k dodatnem potisku k tlom.

Davide Grasso, predsednik uprave Maseratija, je o prihajajočem dirkalniku MC20 povedal: »Poganja nas strast, tako na cesti kot na stezi. Imamo dolgo zgodovino uspehov v avtomobilskem športu in izredno ponosni smo, da bomo na dirkališču nastopali z izjemnim MC20. Dirke so bile vedno Maseratijevo naravno okolje, sedaj ta znamka iz svojih korenin gradi prihodnost v evropskem prvenstvu Fanatec GT2 in v prvenstvu Formule E.«

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button