AvtomobilizemNovice

Unikatna serija Abartha 695 ob 75. obletnici znamke

Posebna čast za znameniti 1.4 T-Jet bencinski motor.

Kultna italijanska znamka Abarth, se približuje svoji 75. obletnici, ki pomeni pomemben mejnik v njeni slavni zgodovini. Ob tej priložnosti se spominjajo izjemnih dosežkov in hkrati razmišljajo o obetavni prihodnosti. Le-ta prinaša spremembe s prehodom na električno mobilnost, a jubilej bodo obeležili s klasičnim strojem.

Ob odmevni obletnici bodo postregli z omejeno izdajo Abarth 695 75 Anniversario, s katero se poklanjajo znamenitemu motorju 1.4 T-Jet, in sicer v nakladi le 1.368 primerkov, kar prav tako simbolizira prostornino motorja 1.368 kubičnih centimetrov. Abarth 695 75 Anniversario se ponaša z zavidljivimi zmogljivostmi, saj motor podprt s turbinskim polnilnikom Garrett GT 1446, zagotavlja 180 KM in 250 Nm navora. Pospešek do stotice se odvije v 6,7 sekunde, medtem ko najvišja hitrost znaša 225 km/h. Vozilo je seveda opremljeno z ikoničnim izpušnim sistemom Record Monza z aktivnimi loputami in blažilniki Koni FSD za okrepljeno vozno dinamiko.

Vizualno osupljiva posebna serija ima edinstveno zunanje okrasje, saj črno karoserijo poudarja zlati motiv škorpijona na strehi. Strupeni malček sedi na ekskluzivnih 17-palčnih platiščih v zlatem odtenku, za katerimi tiči zmogljiv zavorni sistem Bremno z aluminijastimi čeljustimi. V notranjosti kabine se prepletata razkošje in športnost, s črnimi poudarki iz Alkantare, karbonskimi sedeži Sabelt in naprednimi možnostmi povezljivosti, vključno s 7-palčnim osrednjim info-zabavnim zaslonom s podporo storitev Apple Carplay ter Android Auto.

Abarth razmišlja o svoji bogati zgodovini in s tem sledi svojim začetkom v leto 1949, ko je Carlo Abarth ustanovil podjetje in postavil temelje za eno najbolj poznanih športnih imen. V preteklih letih je Abarth dosegel številne rekorde in priznanja, z vidnimi uspehi v motošportu ter razvojem kultnih modelov. V zadnjih letih so svojo ponudbo razširili na električne modele in križance, a še vedno ohranili svojo zavezanost zmogljivosti ter navdušenju. Strateško partnerstvo s podjetjem Stellantis Motorsport je privedlo do nastanka novega Abartha 600e, najmočnejšega modela doslej, ki prikazuje vztrajno prizadevanje za avtomobilsko odličnost.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button