AvtomobilizemNovice

Tuthull Porsche 911K s šestvaljnikom z 11.000 vrtljaji

Porsche specialisti iz Branduryja pripravljajo posebno serijo močno predelanih klasičnih 911 z obilico karbona in relijaškim vzmetenjem.

Tuthill, specialisti za motošportne predelave Porschejev, se pridružujejo podobnim ustvarjalcem, kot so Singer, Guntherwerks in Theon, pri izdelavi unikatnih restomod predelav klasičnih modelov 911. Tuthill je za mojstrovino našel navdih pri reliju in jo primerno obogatil z dirkaškimi komponentami, močnejšim motorjem ter osveženo notranjostjo.

911K se spogleduje s Porschejevimi model RS iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar s precej večjo količino ogljikovih vlaken. Iz tega lahkotnega materiala je izdelana praktično celotna karoserija – preoblikovan sprednji odbijač, sprednja blatnika, pokrov, streha, vrata, zadnji odbijač in pokrov motorja. Pod širokimi zadnjimi boki se skrivajo karbonska platišča v slogu Fuchs enot na originalnih Porschejih in karbon-keramične zavore z unikatnimi čeljustmi. Ker je 911K namenjen tako uživanju na običajnih vijugastih cestah, kot na stezi, so mu namenili nastavljive blažilnike in razne titanske ojačitve.

V zadku avtomobila domuje čudovit 3,1-litrski šestvaljni bokser, ki se zvrti vse do 11.000 vrtljajev na minuto. Koliko moči proizvede pojoča mojstrovina še ne podajajo, a glede na 850-kilogramsko maso 911K, ogromno moči za pristno uživanje ne bo potrebne. Vsekakor gre pričakovati nepojmljivo zmogljivost, saj so šeststopenjskem ročnem menjalniku namenili dodatno prestavno razmerje, za maksimalno koriščenje potenciala pogonskega sklopa. Drage materiale, kot sta karbon in magnezij najdemo tudi pri menjalniku, iz titana pa je sestavljena varnostna kletka, ključna pri doprinosu torzijske togosti.

Ker so pri Tuthillu usmerjeni predvsem v inženirsko praktičnost izdelave, je notranjost preprosta in nenasičena z bogatimi okraski. Osredotočili so se na ključne podrobnosti voznikovega okolja, s parom školjkastih sedežev iz ogljikovih vlaken, novim volanom in prilagojenimi stopalkami. V notranjosti najdemo še hidravlično ročno zavoro, karbonske panele vrat in oblazinjenje v kakovostnih materialih, prilagodljivih po želji kupcev. Glede na obsežnost predelave in neskončne zahteve strank, bodo cene različnih primerkov močno varirale, a vse bodo krepko presegale 600 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Tuthill

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button