AvtomobilizemNovice

Tretja generacija BMW-ja X1 prvič kot športni M35i

Novi X1 po elektriki prvič tudi v športni M preobleki.

BMW še nikoli ni pripravil nabrušene M Performance različice svojega najmanjšega SUV-ja X1, a vse se je spremenilo z najnovejšo generacijo, ki je prav tako prvič na voljo s povsem električnim pogonom. Novi zastavonoša serije X1 je tako postal poskočni M35i xDrive, z zmogljivim bencinskim motorjem in dinamično podobo.

O tretji generaciji BMW-ja X1 in električni različici iX1 smo več zapisali že ob lanskoletni premieri, zato se bomo raje posvetili podrobnostim, ki opredeljujejo novo športno izpeljanko. Gre za podoben pristop kot pri sorodnem X2 M35i, kar pomeni, da ga poganja turbinsko podprt 2-litrski štirivaljni bencinski motor, ki v evropski specifikaciji premore 221 kW (300 KM) in 400 Nm navora, na voljo že pri 2.000 vrtljajih na minuto. Za prenos moči na vsa štiri kolesa skrbi bliskovit sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik v sodelovanju z diferencialom z delno zaporo. Rezultat je kompaktni SUV, ki lahko stotico doseže v 5,4 sekundah in doseže najvišji hitrost 250 km/h.

Poleg navitega motorja so X1 M35i namenili številne športno obarvane popravke, kot so denimo adaptivno M vzmetenje, odzivnejše variabilno krmiljenje, za 15 mm so ga približali k tlom in namestili lahkotna 19-palčna platišča. Voznik bo lahko pretikal med različnimi voznimi načini, novost pa je gumb M Sport Boost, ki nemudoma pogon in šasijo prestavi v najbolj agresiven program. Kupci bodo lahko svojega X1 M35i opremili še s prvimi kompozitnimi zavorami ponujenimi v M Performance modelu in večjimi 20-palčnim platišči.

Novega X1 M35i xDrive bomo na cesti brez težav ločili od povprečja, saj ga krasi športne paket z agresivnima odbijačema in večjimi zajemi zraka, manjše strešno krilce, zadaj je poudarjen difuzor s štirimi izpušnimi cevmi, maska ledvičk s pokončnimi elementi pa nosi manjši M logotip. Notranjost so okrasili z značilnimi M dodatki, kot so objemajoči športni sedeži, kovinske stopalke, športni volan in spremenjene grafike digitalnega okolja.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

  1. Pozor! Pri nakupu vozil znamke BMW model xDrive morate pri nakupu novih pnevmatik vedno preveriti, da imajo v nazivu oznako *.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button