AvtomobilizemNovice

Nova generacija BMW-ja X1: Prostornejši in elektrificiran

BMW je odlepil kamuflažno folijo z novega X1, ki se predstavlja s svežim oblikovanjem, večjimi dimenzijami in elektrificiranimi motorji.

Eden izmed prodajnih adutov bavarske znamke je vstopil v svojo tretjo generacijo, ki sledi trendom ostalih modelov, s povečano prostornostjo, sodobno digitalizacijo, večjo paleto električno asistiranih motorjev in kot prvič tudi s povsem električno različico iX1.

Novi X1 je zrasel v vseh pogledih, saj po novem v dolžino meri 4.500 mm in 1.845 mm v širino, hkrati so povečali medosno razdaljo za 22 mm. Za osnovo so uporabili enako modularno platformo UKL2, na kateri že slonijo BMW serije 1 in številni Miniji. Zunanja podoba medtem gradi na smernicah prejšnje generacije, s precej bolj klasičnim SUV izgledom, za razliko od prve generacije, ki je delovala kot nekakšen križanec. Rahla nadgradnja prejšnjega oblikovanja prinaša večji ledvički, tanjšo LED osvetlitev spredaj in zadaj, postaven nos ter skrite kljuke vrat.

V notranjosti, kot že pričakovano, dominira aktualne ukrivljen steklen panel, za katerim se skrivata 10,25-plačni informacijski zaslon in 10,7-palčni digitalni merilniki, z osmo generacijo iDrive programske opreme. K optimalnem koriščenju notranjega prostora bo pripomogla premična zadnja klop, ki s pomikom naprej ustvari 540 litrov prtljažnega volumna, ob podrtju naslonov pa do 1.600 litrov. Priključni hibridi so žal nekoliko na udaru, saj njihov prtljažnik sprejme 490 oziroma 1.495 litrov.

Motorno paleto bosta otvorila ne-hibridna sDrive18i in sDrive18d s 136 ter 150 KM, s sprednjim pogonom, izbira xDrive štirikolesnega pogona pa doda 48-voltni hibridni sistem z manjšim elektromotorjem. Tretji v trenutni ponudbi bo bencinski xDrive23i z 218 KM, ki lahko do stotice pospeši v 7,1 sekundah, njegova dizelska ekvivalenca xDrive23d pa zmore 211 KM in 400 Nm navora, s pospeškom 7,4 sekund.

Na voljo bosta seveda tudi priključna-hibrida, vendar z mesečno zakasnitvijo v primerjavi z ostalimi pogoni. Obe različici bosta koristili trivaljni bencinski motor, ki bo gnal sprednji kolesi in elektromotor za pogon zadnje osi. Vstopni xDrive25e bo zmogel 245 KM in 477 Nm navora, se do stotice pognal v 6,8 sekundah, zgolj na elektriko prevozil do 89 kilometrov in v okolje izpustil do 24 g/km ogljikovega dioksida. Poskočnejši xDrive30e bo enak bencinski motor združeval z močnejšim elektromotorjem, tako bo skupna sistemska moč odmerjena pri 326 KM, vendar navor ostaja nespremenjen. Domet v električen načinu ostaja nekak kot pri 25e, le pospešek do stotice bo trajal sekundo manj.

Ponudba opreme bo vključevala že poznane pakete Sport, xLine in M Sport, obenem bodo že čisto osnovni primerki prejeli 17-palčna platišča, LED žarometa, električno pomična prtljažna vrata, ogrevane sedeže in parkirne senzorje na obeh koncih. Dodatne podrobnosti in predvsem cene bodo znane, ko se bomo približevali uradnem pričetku prodaje letošnjega oktobra.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button