AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Toyotina prihodnost na dlani: 11 novih električnih konceptov

Japonski velikan razkriva komplet novih električnih konceptov, vse od velikih SUV-jev, poltovornjakov, do kompaktnih športnikov, ki so del električne strategije.

Glavni mož avtomobilskega giganta, Akio Toyoda, je svetu ponosno predstavil serijo novih konceptnih električnih vozil, s katerimi nakazujejo je prihajajočo moderno dobo podjetja. Med futurističnimi koncepti je je znašlo veliko zanimivih vozil, med pomembnejšimi pa so štirje modeli bZ (beyond Zero), ki bodo obrodili cenovno dostopnejše alternative nedavno razkritem bZ4x SUV-ju.

V bližnji prihodnosti bo torej družina bZ bogatejša za kompaktnega SUV-ja, ki s svojimi linijami predstavlja električno vzporednico obstoječega C-HR hibrida in manjšega križanca, precej podobnega novemu mestnemu malčku Aygo X. S tem modelom ciljajo predvsem na evropski in domač japonski trg, obenem želijo doseči nov mejnik ekonomičnosti s porabo 12 kWh/100 km, ker je glede na kompaktne mere in nizko maso dosegljivo.

Ta dva nekoliko bolj privzdignjena modela bosta prva v vrsti, njun prihod je načrtovan že za prihodnje leto. Nekoliko kasneje bo pripeljala bZ limuzina srednjega razreda ali edini nižji model v tej družini. Četrti član bo postal zajeten družinski SUV s tremi vrstami sedežev.

Toyoda je bil s tehničnimi informacijami precej skop, vendar obljubljajo izdelavo električnih vozil prav za vsakega uporabnika in da prihodnost vsekakor ni daleč, saj bo večino predstavljenih konceptov obrodilo serijske modele že v nekaj letih, kajti le tako bodo dosegli svoj plan prodaje 3,5 milijonov električnih vozil do leta 2030 ter bistveno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida.

Ambiciozne načrte bodo izvedli s širjenjem električne ponudbe izven družine bZ, skupaj s sestrsko premijsko znamko Lexus bodo v devetih letih portfelj povečali na 30 izključno električnih vozil – tako za osebne, kot komercialne namene. Med samimi koncepti lahko opazimo nekaj že znanih obrazov, kot so recimo poltovornjak spominjajoč na novega Hiluxa, električnega SUV-ja s koreninami pri FJ Cruiserju, športnega kupeja, dva dodatna križanca, kompaktnega malčka za programe urbane mobilnosti in nenazadnje manjšega mestnega dostavnika e-Palete.

Vsa prihajajoča električna vozila pod okriljem Toyote bodo deljena na dve skupini, tisti za zmanjševanje ogljičnega odtisa in ogljično nevtralni. Toyoda poudarja, da so v podjetju zelo zavezani okoljevarstvu, še posebej je pomemben izvor energije, ki bo poganjala avtomobile prihodnosti, kajti do leta 2035 želijo postati ogljično nevtralna znamka.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button