AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Toyota vstopa v električno prihodnost z novim bZ4X

Sodelovanje Toyota in Subaruja je obrodilo prvi popolnoma električen avtomobil.

Specialisti za hibride so se prepustili toku trenda električnih avtomobilov, saj predstavljajo svoj prvi baterijsko-električen model, ki nosi svežo oznako in napoveduje prihodnost japonske znamke. Koncept futurističnega električnega SUV-ja bZ4X je nekakšna električna alternativa RAV4, razvita v sodelovanju s Subarujem. Novo kratico smo že predstavili pred slabim mesecem, pomeni pa »beyond Zero«, z njo bodo zaznamovali prehod na brezogljično prihodnost in celo zbirko novih avtomobilov. Vsi bodo zasnovani na konceptni platformi e-TNGA.

Novi bZ4X je brez dvoma drzno oblikovan električar, katerega dizajn po Toyotinih besedah udejstvuje dinamičnost in vsestranskost, skupaj z določenimi terenskimi potezami. Zaradi moderne platforme ima dolgo medosno razdaljo in kratke previse, s čimer so ustvarili prostorno ter zračno notranjost, udobje naj bi bilo na ravni večjega vozila segmenta D, kot sta BMW serije 3 ali Mercedes razred C.

Toyota zaenkrat ne razkriva podrobnejših podatkov o baterijah ali motorju, vendar obljubljajo vodilno učinkovitost in najboljši domet v razredu. Potrjena je vgradnja polnjenja s pomočjo solarnih panelov, večji baterijski sklop pa bo ohranjal obljubljen domet tudi v hladnih razmerah. Moderen SUV je nastal v sodelovanju s Subarujem, zato ima koncept (in prihajajoča serijska različica) štirikolesni pogon, zaradi elektromotorjev na sprednji in zadnji osi. Ker so imeli prste vmes strokovnjaki za štirikolesni pogon, lahko pričakujemo odlične terenske zmogljivosti.

Nekoliko se od tradicije umika notranjost bZ4X, predvsem pri volanu, saj je klasično obroč zamenjal »letalski« in to brez mehanske povezave. Digitalni instrumenti pred voznikom so postavljeni na sam vrh armaturne plošče, vse ostalo je usmerjeno na centralno konzolo z velikim informacijskim zaslonom.

Končna serijska izvedenka bZ4X koncepta bo pripravljena za leto 2022, med drugim Toyota pripravlja 15 novih izključno električnih modelov do leta 2025 – med njimi jih bo sedem nosilo oznako bZ.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button