AvtomobilizemNovice

Toyota Supra, ki drifta kar sama

Univerza Stanford je skupaj s Toyotinim razvojnim inštitutom ustvarila samovozečo drift Supro.

Med najbolj interesantne novice tega tedna se zagotovo uvršča Toyota Supra, ki lahko dobesedno samodejno drifta. Inovativen prototip je izdelek inženirjev Toyotinega raziskovalnega inštituta (TRI) in oddelka Dynamic Design Lab na univerzi Stanford. S skupno močjo razvijajo dovršene nadzorne algoritme, ki povečujejo človeške vozne sposobnosti in skrbijo za varnost.

TRI izpostavlja, da medtem ko se večina nesreč zgodi v vsakdanjih situacijah, se v drugih situacijah vozniki soočajo z zahtevnimi manevri, kateri velikokrat vozilo približajo in celo presežejo običajne meje upravljanja. Avtomobil, ki s skoraj brez človeškega posredovanja ujame drsenje in izvede manevre preko meja njihovih zmožnosti, bi večini voznikom precej pomagal pri izogibu nezgod. V tem primeru lahko ujame zdrs, ustvarjen s strani voznika ob izogibalnem manevru ali zaradi slabih cestnih razmer. Ko bo ta nov sistem pripravljen za uporabo, bo še eno dodatno orožje v rastočem arzenalu naprednih asistenčnih sistemov. Toyota namerava svoje varnostne tehnologije deliti z ostalimi proizvajalci, cilj je povečati skupno varnost na cestah.

Ekipa s Stanforda že od leta 2008 razvija algoritme, namenjene kljubovanju najzahtevnejših nalog samovozečih vozil, za katere so navdih našli pri voznikih dirkalnikov. Njihovo delo je pritegnilo Toyotin dirkaški oddelek TRD, ki je investiral v projekt v obliki povečanja tehničnega in izkustvenega znanja v motošportu ter driftanju. Celoten projekt so zasnovali na članku, za katerega so raziskovalci s Stanforda uporabili modificiranega Deloreana in dokazali zmožnost nadziranja drsenja avtomobila z zadnjim pogonom s pomočjo zavor, krmiljenja ter pogona.

Tako rekoč druga izvedba je za osnovo uporabila novo generacijo Toyote Supra, vožnjo katere si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Žiga Kolman
foto: Toyota Research Institute

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button