AvtomobilizemNovice

Toyota Supra: Avtonomno driftanje ni več stvar prihodnosti

Samovozeča dirkalna Supra ni drift atrakcija, temveč varnostno-razvojni avtomobil.

Če je edino orodje, ki ga imate na voljo, spuščena, z varnostno kletko opremljena in predelana Toyota Supra, je mikavno  vsako vprašanje samovozečih vozil obravnavati, kot da gre za driftanje. Ker ta analogija drži približno tako dobro kot pnevmatike te modificirane Supre, vam predstavljamo Toyotino najnovejšo raziskavo na področju avtonomnih vozil: Supra, ki čez ovinke drsi samostojno.

Gre za dalj časa trajajoč projekt, saj smo enko Supro spoznali že v lanskem letu. Pri razvoju zanimivega dirkalnika sta sodelovali Toyotin raziskovalni inštitut (TRI) in univerza v Stanfordu, z manjšo pomočjo tuning podjetja GReddy ter nenazadnje Kena Gushija, profesionalnega drifterja. Cilj projekta je izboljšanje varnosti v prometu in ne atrakcija, čeprav jim je uspelo doseči tudi slednje.

Po mnenju raziskovalcev pri TRI, se morajo samovozeči avtomobili znajti tudi pri manevriranju oddrsavanja na enaki ravni kot Ken Gushi, saj le tako bodo sistemi pravilno odreagirali v nevarnih in ekstremnih situacijah ter poskrbeli za varnost udeležencev v prometu.

»Ob soočenju z mokro ali spolzko cestno podlago, se profesionalni vozniki odločijo oddriftati avtomobil skozi zavoje, a večina voznikov niso profesionalci,« pravi Jonathan Goh iz TRI. S tem razlogom programirajo vozila, ki lahko prepoznajo okolico in ovire ter se avtonomno s slogom drsenja izognejo nevšečnostim, kar dokazujejo s testno Supro.

Prvi zahtevnejši preizkus so varno izpeljali na dirkališču Thunderhill Raceway v Kaliforniji. Testno Toyoto Supro žene zmogljiv modul ali »možgani« Nonlinear Model Predictive Control, medtem ko so mehanski deli – vzmetenje, motor, menjalnik, šasija in varnostni sistemi – enaki kot pri dirkalniku razreda Formula Drift.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button