AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Toyota Mirai z novim mejnikom: 1.360 kilometrov z enim rezervoarjem vodika

Z enim tankom vodika do rekordnega dosežka.

Nova Toyota Mirai si je prislužila izjemen dosežek vreden vpisa v Guinnesovo knjigo rekordov, kot vozilo na vodikove gorivne celice z najdaljšo prevoženo razdaljo z enim polnjenjem rezervoarja. Mirai je namreč uspel z enim samim tankom prepeljati 1.360 kilometrov.

Znanec postavljanja izjemnih dosežkov pri prevažanji dolgih razdalj, Wayne Gerdes, se je s kopilotom Bobom Wingerjem na dvodnevno odisejo v ZDA odpravil 13. avgusta. Da ne bo pomote, tu je šlo za popolnoma uraden podvig in ne za sreče slučaj. Odprava se je začela  Toyotinem tehničnem centru v Gardeni v Kaliforniji, nato sta Wayne in Bob v prvem dnevu prevozila 762 kilometrov. Naslednji dan je sledilo 598 kilometrov še nekoliko bolj ekološke vožnje, ujete v prometni gneči. Guinnesov uradni merilec je ob zaključku nazaj v Gardeni potrdil prevoženo razdaljo 1.360 kilometrov.

Po Toyotinih podatkih je Mirai za ta podvig porabil 5,65 kilogramov vodika in neposredno ni proizvedel niti grama ogljikovega dioksida, le nekaj vode. Po njihovih izračunih bi povprečen avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje na enaki poti v zrak izpustil preko 300 kilogramov ogljikovega dioksida. Torej, 1.360 kilometrov je precej impresiven rezultat za šele drugo generacijo Miraia, ki dokazuje, da je v gorivnih celicah še veliko potenciala. Podrobneje lahko novo Toyoto Mirai spoznate s klikom TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button