AvtomobilizemNovice

Toyota GR86: uspešna zgodba dostopnega športnika GT86 se nadaljuje

Novi Subaru BRZ je prejel sorodno Toyotino izvedenko, namenjeno tudi Evropi.

Kot predhodnik, sedaj že skoraj legendaren model GT86, je tudi novi GR86 sad sodelovanja Toyote in Subaruja, pri izdelavi kompaktnega športnega avtomobila. Subaru BRZ je luč sveta ugledal že konec lanskega leta, sedaj se je predstavila še Toyotina različica, ki si deli platformo in pogonski sklop. Toyota se je razvoja lotila z rahlim prijateljskim rivalstvom, z namenom ponudbe dveh podobnih avtomobilov, vendar s svojevrstno vozno izkušnjo.

Uporaba enake osnove kot BRZ, pri motorju pomeni uporabo 2,4-litrskega atmosferskega štirivaljnega bokserja, ki je zamenjal staro 2-litrsko enoto. Specifikacije evropskega modela še niso čisto jasne, vendar se ne bodo bistveno razlikovale od japonske izpeljanke s 173 kW (235 KM) in 250 Nm navora ter maksimalnih 7.400 vrtljajev. V primerjavi s starim motorjem je zmogljivost poskočila za 35 konjev in 45 Nm navora, rezultat je pospešek do stotice v 6,3 sekundah ali 1,1 sekunde hitreje kot poprej. Novo srce GR86 ostaja standardno povezano s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ljubitelji avtomatike bodo lahko izbrali šeststopenjski samodejni menjalnik. Oba preko diferenciala z delno zaporo pošiljata moč na zadnji ali zabaven kolesni par.

Kljub ogromno novostim je popolnoma razgaljena platforma GR86 v resnici še vedno enaka kot pri GT86, a kot pričakovano je izboljšana na več področjih. Dodali so mnogo ojačitev, spoji so močnejši, celotno telo je precej bolj čvrsto. Torzijska togost je povečana za 50 odstotkov, kljub temu so ohranili presenetljivo nizko maso 1.270 kilogramov. Novo ime vsebuje kratico GR, s katero na kratko označujejo oddelek Gazoo Racing, kar nakazuje na to, da so imeli pri razvoju prste vmes mojstri zaslužni za novo generacijo Supre in divjega Yarisa.

Zaradi evolucije platforme, GR86 ohranja osnovne proporcije predhodnika, le bolj gladko oblikovanje se je razvilo skladno z novim BRZ. Preprostejše je oblikovanje sprednjega dela z novima žarometoma in dnevnimi svetili ter večjo pravokotno masko, po kateri GR86 ločimo od odrezavega Subaruja. Lahkotno okrivljena strešna linija ostaja, zadaj pa odebeljen odbijač dopolnjuje nov difuzor z dvema izpušnima cevema. Kot pri BRZ so pokrov motorja, sprednji blatniki in streha iz lahkega aluminija.

V notranjosti je Toyota kompaktnega športnika s štirimi sedeži opremila s sodobnejšo tehnologijo, vključno s 7-palčnimi digitalnimi merilniki in 8-palčnim informacijskim zaslonom na dotik. Sicer se oblikovni slog kabine precej naslanja na odhajajočo generacijo. Različica s samodejnim menjalnikom bo deležna vgradnje Subarujevega EyeSight asistenčnega sistema, ki s pomočjo sprednje kamere preprečuje nalet.

Končne podrobnosti evropske izvedenke nove Toyote GR86 pričakujemo v sledečih mesecih letošnjega leta, prodaja pa bi se lahko začela že konec leta ali zgodaj 2022.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button