AvtomobilizemNovice

Pred nami so veseli dnevi, prispel je namreč novi Subaru BRZ…

…no vsaj za Američane, prihod v Evropo je še neznanka.

Neradi začnemo s slabimi novicami, vendar jih bomo tokrat odkljukali kar na začetku. Nova generacija Subaruja BRZ po vsej verjetnosti ne bo zapeljala na evropski trg, kar je prava škoda, saj igrivi japonski kupe ponuja odlične vozne lastnost za dostopno ceno. Upajmo, da enaka usoda ne bo doletela sorodne Toyote GT86, ki bo razkrita nekoliko kasneje.

Sedaj pa se lotimo prijetnejših podatkov. Novi BRZ je skoraj v celoti ohranil svoje kompaktne mere, zanemarljivo je zrasla dolžina in širina, dobrodošlo je malenkost daljše medosje. Šasija je precej bolj toga, boljša je notranjost, zelo pomemben pa je poskok moči.

Pod motornim pokrovom so namestili nov atmosferski 2,4-litrski štirivaljni bokser motor, ki proizvede 231 KM in 250 Nm navora – 31 KM in 45 Nm več od stare 2-litrske enote. Zvrti se vse do 7.500 vrtljajev na minuto in poganja zadnji kolesni par. Prenos moči poteka preko šeststopenjskega ročnega menjalnika in diferenciala z delno zaporo. Kdor ne želi analognega pretikanja prestav se lahko odloči za šeststopenjski samodejni menjalnik, ta doda tudi način vožnje Sport. Sistem nadzora stabilnosti ima pet stopenj, upamo da je ena izmed njih popoln izklop.

Druga generacija BRZ-ja sedi na čisto svoji platformi, ki obljublja idealno razporeditev mase in povečano stabilnost. Kot je že znano, si osnovo deli s težko pričakovano Toyoto GT86.

Oblikovno je novi BRZ nekakšna evolucija odhajajoče generacije, ohranja enako silhueto, sicer z bolj sproščenim sprednjim delom, tanjšima žarometoma in preoblikovanim odbijačem. Pokrov motorja ima več izboklin, na strani lahko opazimo zajetni zračni reži. Zadek ima nov difuzor, novo osvetlitev, centralno meglenko in dve izpušni cevi. Glede na stopnjo opreme bo sedel na 17- ali 18-palčnih platiščih.

V enakem slogu so lotili prenove notranjosti, ki ohranja svoj preprost čar, a s sodobnejšo tehnologijo. Stare analogne merilnike je nadomestila 7-palčna digitalizirana enota, nov je sredinski 8-palčni informacijski zaslon na dotik, s podporo Apple CarPlay in Android Auto. Kot pri starem modelu prejme par športnih sedežev, športen volan in aluminijaste stopalke.

Vsi srečni ameriški avtomobilski navdušenci bodo lahko svojega BRZ-ja kupili že prihodnjo jesen, na stari celini pa držimo pesti za njegov prihod.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button