AvtomobilizemNovice

Toyota GR Yaris je postala še boljša

Več moči, nov kokpit in možnost samodejnega menjalnika.

Toyota je na tokijskem avtomobilskem salonu predstavila posodobljeno različico nadvse popularnega igrivega malčka GR Yaris, ki gradi na uspehih modela izpred treh let. Občutno spremenjeni GR Yaris s tehničnimi, oblikovnimi in konstrukcijskimi izboljšavami obljublja še boljšo vozno izkušnjo avtomobila, ustvarjenega po navdihu reli dirkalnikov.

Ključne izboljšave prinašajo zmogljivejši 1,6-litrski trivaljni motor s turbinskim polnilnikom, ki dosega 280 KM in 390 Nm navora (prej 261 KM in 360 Nm), kar bo poskrbelo za bolj poskočno dinamiko in več zabavnih trenutkov. Velika novost na željo stranke je, da poleg obstoječega šeststopenjskega ročnega menjalnika uvajajo osemstopenjski samodejni menjalnik Gazoo Racing Direct, ki zagotavlja izjemno hitro prestavljanje in bolj dinamično vozno izkušnjo.

Podvozje modela GR Yaris so zaradi večje togosti okrepili na več področjih, kar se odraža v izboljšani odzivnosti podvozja in krmiljenja. Lahka karoserija je dobila za 13 odstotkov več točkovnih zvarov in 24 odstotkov več strukturnega lepila, kar prispeva k okrepitvam podvozja. Tudi sistem vzmetenja je doživel prilagoditve za izboljšanje nadzora nad vodljivostjo in učinkovitosti pri velikih obremenitvah.

V notranjosti vozila so spremembe precej bolj očitne kot kjerkoli drugje, saj so povsem preoblikovali armaturno ploščo, sedaj bolj usmerjeno v voznika, hkrati sta izboljšana preglednost in dostopnost do upravljalnih elementov. Še vedno ostaja veliko praktičnih fizičnih tipk in gumbov, analogne merilnike pa so nadomestili 12,3-palčni digitalni, z možnostjo prilagajanja prikaza informacij.

Zunanja podoba ostaja zvesta prvotnim osnovam, z rahlimi izboljšavami na področju pretoka zraka, kajti spremenjen spodnji del sprednjega odbijača omogoča večje hlajenje motorja, dodatne stranske reže pa hladijo zavorni sistem. Spremenjena je tudi sama sestava odbijača z manjšimi posamičnimi kosi, za enostavnejšo menjavo med nezgodami na stezi ali podobno. Drugod lahko opazimo še novo osvetlitev zadka z enojnim vzdolžnim svetilnim elementom, novo zadnje strešno krilce in svežo žlahtno-kovinsko karoserijsko barvo.

Prenovljeni GR Yaris bo na voljo v specifikaciji Circuit, ki zajema paket za povečano zmogljivost hlajenja, spremenjenim dovodom zraka in razpršilom za vmesni hladilnik. Na stari celini bo prodajno pot nastopil letos poleti, v prihodnje lahko pričakujemo še dodatne posebne izdaje po navdihu zvezdniških voznikov relija WRC, Sébastiena Ogiera in Kalle Rovanperä, predstavljene na reliju Monte Carlo.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button