AvtomobilizemNovice

Toyota dokončno zapira tovarno v Rusiji

Japonski gigant zapira tovarno v St. Petersburgu, po tem, ko so zaradi invazije v Ukrajini že zaustavili proizvodnjo.

Toyota potrjuje, da bodo trajno zaprli tovarno v St. Petersburgu, kjer je proizvodnja že ustavljena od letošnjega marca, zaradi ruske invazije v Ukrajini. Japonski proizvajalec vozil ne vidi nobene možnosti za ponoven zagon proizvodnje niti v prihodnosti, zaradi več kot pol letne zapore dobave komponent in omejenega delovanja.

Pred zaprtjem so v tej tovarni izdelovali Toyoti Camry in RAV4, z letno kapaciteto 100 tisoč proizvedenih enot. Zaposlenim zadržanim v času omejevanja bodo nudili pomoč pri iskanju novih zaposlitev, izobraževanju in pri ohranjanju blaginje, prav tako bodo prejeli primerne odpravnine. Koliko zaposlenih je bilo prizadetih pri Toyoti ne razkrivajo, so pa potrdili spoštovanje obligacijskih razmerij in bodo še v naprej poskrbeli za servisiranje obstoječih avtomobilov znamk Toyota ter Lexus.

Podjetje je v izjavi zapisalo: »Odločitve o prenehanju proizvodnje Toyotinih vozil v Rusiji nismo sprejeli zlahka. V zadnjih 80 letih smo svoje poslovanje in blagovno znamko razvijali s podporo zainteresiranih strani po vsem svetu. Sedaj moramo ukrepati tako, da bomo lahko zaščitili vrednote in načela, ki so jih ustvarili naši predhodniki in jih z gotovostjo prenesli na naslednjo generacijo.«

Toyota je le ena izmed številnih avtomobilskih znamk, ki je v času vojne med Rusijo in Ukrajino, ukinila proizvodnjo vozil. Volkswagen je julija napovedal konec obratovanja tovarne v Nizhny Novgorod, prodajo novih vozil pa so ustavili BMW, Aston Martin, Ford, General Motors, Honda in Jaguar-Land Rover.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button